lauantai 27. tammikuuta 2018

Rakkaimmat kesäkukat; Kehäkukka (Calendula Officinalis)

Yllä näkyvässä kasvion kuvassa on kuvattuna kolme kehäkukkalajiketta, joita kasvattelin viime kesänä. "Bronzed beauty" ja "Pink Surprise" kasvoivat yrttiympyrässäni ja "Snow Princess" kukoisti kukkapenkin reunassa vierekkäin vaaleankellertävän kaliforniantuliunikko "Alban" kanssa.

Kehäkukat ovat ihania, koska ne onnistuvat aina niin hyvin. Kun vain niistä jaksaa edes toisinaan nyppiä kuihtuneet kukat pois, palkitsevat ne kukinnallaan aina pakkasiin asti. Pikku hallasta ne eivät piittaa laisinkaan. Usein vielä lokakuulla olen nauttinut kehäkukista maljakossa - kuinka monesta muusta kesäkukasta voi sanoa samaa?
"Bronzed beauty" kukkii yrttiympyrässä, suorakylvö toukokuun ensipäivinä.

Kauniita oranssin ja keltaisen sävyjä rinnakkain.

Hieman kauempaa katsottuna näkyy lajikkeen pronssimainen sävy. Tämä lajike oli jatkuvasti hieman nuppuinen, eli kukka ei avautunut levälleen ollenkaan, ollen aina hieman supussa.
Kehäkukalla on se ominaisuus, että se "taantuu" melko pikaisesti, mikäli kerää siemeniä eri lajikkeista ja kasvattaa uudet kasvit niistä. Kokemusta tästäkin on. Jos kerää siemeniä vaikka jostakin yllä olevasta lajikkeesta ja kylvää ne, saa muutamia samannäköisiä kukkia, mutta joukossa on jo niitä ihan tavallisia "perusoransseja". Seuraavana vuonna alkuperäisen lajikkeen näköisiä ei enää ole, tai niitä löytyy vain muutama. Tämä on siis minun kokemukseni. Olen viime vuosina ostanut siis lajikkeiden siemenet, koska niitä on niin hauska tutkailla. Toki se vanhanajan perusoranssi kehäkukka on myös kaunis ja tuoksuu sitäpaitsi ihanalle. Siitä voi kerätä ja kuivata terälehtiä teehen tai vaikka leipätaikinaan tai salaattiin lisättäväksi.
"Pink Surprise" ei kauempaa katsoen ole erityisen pinkki. Läheltä näkee sen kauniin tumman keskiön.

Viime vuonna ihailin tätä perinteistä kesäkukkaa niin paljon, että innostuin tänä vuonna tilaamaan vielä useampia erilaisia lajikkeita kokeiluun. Viime vuotiset "Bronzed beauty" ja "Pink Surprise" ovat edelleen mukana, koska olivat niin ihastuttavat. Nyt lisäksi tilasin lajikkeet "Rose surprise", "Indian prince" ja "Kuiva Oranssi" :D. Viimeisestä lajinimestä en mene takuuseen. Konekäännös saattoi mennä hiukan pieleen, nimi on alunperin venäjäksi. Alla kuva siemenpussukoista.
Uusia kehäkukkalajikkeita kokeiluun.
Alla vielä muutama kuva "Snow Princess" -lajikkeesta, joka kukki vaaleammassa sävyssä kuin muut siskonsa. Ollaan jo loppukesässä, koska kesäpäivänhattu kukkii myös ja tiikerinliljan nuput alkavat kohta saada väriä. Alimmassa kuvassa näkyy vielä muistoja tuliunikon komeasta kukinnasta, josta nautittiin koko alku- ja keskikesä.

Etualalla vaaleaa kehäkukkaa "Snow Princess".

Kehäkukka ja unikkoja.

8 kommenttia:

 1. Kehäkukka kuuluu ehdottomasti joka kesäisin kylvettäviin kesäkukkiin. Pidän sen tuoksusta ja helppoudesta. Kehäkukasta tulee myös aina mieleen lapsuus. Hyvin nostalginen kukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ensimmäisiä kukkia mitä itsekin muistan, mummolasta. Mummo kasvatti myös silkkikukkia ja tietysti samettikukkaa.

   Poista
 2. Kauniita kehäkukkalajikkeita olet kasvattanut. Itselläni on aina perusoranssia, mutta nyt tekee mieli kokeilla muitakin vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kehäkukkalajikkeiden sävyt näkyvät olevan aika lähellä toisiaan lopulta, kuten samettikukissakin on laita. En ole nähnyt missään sinisävyisiä tai mustia kehäkukkia. :D Ehkä niitäkin joskus tulee kun "kehitys kehittyy".

   Poista
 3. Minulla on muutama vuosi ollut kehäkukista taukoa, mutta nyt odottaa kylvöä pussi Pink Surprisea.

  VastaaPoista
 4. Mukavaa. :) Itse tykkäsin siitä kovasti viime kesänä. :)

  VastaaPoista