perjantai 5. tammikuuta 2018

Ensimmäiset kylvöt ja ensimmäinen siementilaus

Nyt on sitten ensimmäiset siemenet päässeet multaan. Tänä vuonna en kylvänyt syksyllä mitään kylmäkäsittelyyn, joten sen aika on nyt. Vielä ehtii! Kylvin nyt perennoja, joiden siemenet tarvitsevat 6-8 viikkoa kylmää, joten luonto pystyy vielä mainiosti järjestämään tämän asian.
Kehikoihin pääsi Kivikkosuopayrtti, Kevätpikkusydän, Amerikanvuokko, Rohtoluppio ja omasta Nora Barlow-akileijasta kerätyt siemenet. Mustiin dynoihin kylvin Toukoheidinkukkaa, Kevätesikkoa, Purppuraesikkoa ja Pikkuampiaisyrttiä. Valitsin ensimmäisiksi kylvöiksi varmoja itäjiä, joista sain ihania onnistumisia viime vuonna. Tässä on useita kivikkoon sopivia kasveja, joilla pääsen jatkamaan kivikkoistutusaluettani.
Neilikoita viime vuonna perustetussa kivikkoistutuksessa.
Kivikkopenkkiin istutin myös (seemenmaailman siemenistä kasvatettuja) valkoisia Kiinanritarinkannuksia "White Butterfly" sekä isoräpelö-heinää.
Kivikkopenkin suunnittelu ja toteutus oli viime kesän hauskimpia projekteja. En malta odottaa, että pääsen jatkamaan tätä uusilla kasveilla.
Ensimmäisen siementilaukseni tein muutama päivä sitten ja eilen jo postilaatikkoon kolahti odotettu ja toivottu paketti. Tilasin SiemenVesalta ja yksi iltahan siinä mukavasti vierähti, kun selasin läpi kukkien siemeniä. Rajasin tilaamisen tällä kertaa yksivuotisiin esikasvatettaviin ja suorakylvettäviin, eli jätin suosiolla perennansiemenet tuonnemmaksi. :D Ihan mukavan paketin sain mielestäni aikaiseksi.
Siementilausta. Nämä pääsevät multiin parin seuraavan kuukauden aikana.

Mukana on jokavuotisia ihan pakko kylvää -siemeniä, kuten Sinisalviaa, Tuoksuresedaa, Tuoksuhernettä, Keltakosmoskukkaa ja Ahkeraliisaa sekä valkoista Kesämalvikkia. Sitten viime vuonna ensimmäistä kertaa kokeiltuja onnistumisia; Kelloköynnöstä, Lobeliaa (nyt valkoista, viime vuonna lohenpunaista), Sinitähtöstä ja Isopantaheinää (viime vuonna tavallista, nyt punaisena). Ja vielä; aina pitää kokeilla jotain uuttakin, joten tänä vuonna kokeiluun menee Kesäleukoija ja Kesäharso kahdessa värissä; vaaleanpunaista ja valkoista sekä Härmesalvia "Fairy Queen".
Nämä esikasvatetaan maaliskuussa.


Suorakylvettävät; kehäkukat, reseda ja aitohunajakukka.

Jotta ei olisi liian helppoa, pitää olla myös haasteita: ikuinen ongelmien lähde ja tuskan paikka: Ryhmäleijonankita. :D Löysin siementen joukosta lumoavan kauniin kerratun vaaleanpunaista ja  persikan sävyä hehkuvan lajikkeen "Twinny Peach". Tilasin sen, vaikka olen itselleni luvannut kaksi asiaa elämässä; en enää koskaan ota permanenttia enkä koeta kasvattaa Leijonankitoja. :D Näin sitten kuitenkin lähdemme jälleen rohkeina ja pystyssäpäin kohti uusia pettymyksiä ja koetamme (epä)onneamme tämän vaativan kasvin kanssa. Olen onnistunut siinä kerran, ja silloiset runsaat leijonankitakasvustot olivat kyllä unohtumaton elämys. En toisaalta viitsi laskea kuinka monta kertaa taimeni ovat venyneet piloille, kaatuilleet ja kuihtuneet toistensa päälle, lopettaneet kasvunsa kesken ja olleet muutenkin kurittomia otuksia. :D Tänä vuonnahan on kuitenkin kaikkien aikojen puutarhavuosi, joten kenties nyt onnistaa! Alla vielä kuva, joka sai minut lankeamaan:

Ryhmäleijonankita "Twinny Peach", kuva SiemenVesan sivulta.


5 kommenttia:

 1. Olipas mukava postaus, näitä kylvösuunnitelmia keväälle on aina niin mukava lukea. Tähän postaukseen palaan vielä.
  Oikein paljon onnea kasvatuksillesi, ja auringonpaistetta myös 🌱

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylvösuunnitelmat vievät mennessään. :D Ensin suunnitellaan aika pienesti, sitten homma paisuu paisumistaan, kunnes ollaan taas siinä pisteessä, että joka paikka tursuaa taimia ja uusia kukkamaita kaivetaan hiki otsalla. :D
   Auringonpaistetta sinulle myös lähestyvään kevääseen!

   Poista
 2. Minäkin olen ensimmäisen tilausekseni tehnyt. Lähinnä kyllä tilasin suoraan maahan kylvettäviä. Viime syksynä tein perennojen syyskylvöjä ekaa kertaa mm. akileijoja, neilikoita ja patjarikkoja. Saa nähdä, miten niiden kanssa onnistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, olisipa hauska tietää mitä siemeniä olet tilaillut. :D Uskon, että syyskylvösi onnistuvat mainiosti, ainakin neilikat ovat helppoja. Akileijatkin itävät yleensä hyvin samoin patjarikko, jota kylläkin olen laittanut vasta kerran. Odottelen tälle kesälle sen kukintaa. :D

   Poista
 3. Moro!

  Hyvä postaus! Kehäkukista huomasin että ne olivat kerrottuja...

  Nyt kun eletään hyönteiskadon aikaa niin suosittelisin istuttamaan vähintään yksinkertaisia kukkia! (Tai sitten enimmäkseen hyviä mesikasveja tai luonnonkukkia/-perennoja)

  Annetaan jäljellä oleville kiinalaisille ja muille pölyttäjille vähän työntöapua ;)

  VastaaPoista