perjantai 17. maaliskuuta 2017

Kevättä ikkunoilla


Kävinpä minäkin ostamassa Kukkatalosta ihanan, värikkään satsin erilaisia kevätkukkia. Monenvärisiä esikoita, perinteisiä pikkunarsisseja, helmihyasintin ja perunatasetin. Sekä liljan, oranssin. :D Lisäksi sain tulppaaneja mieheltä, joten nyt on niin värikästä kotona, että olo on todella keväinen. :) Yksi ikkunanedusta on pyhitetty näille kukkasille, muutoinhan meillä on kaikki mahdolliset ikkunalaudat täynnä taimia, mikä ei välttämättä pitkänpäälle ole niin esteettistä.

Kun taimihyllyjen katselu alkaa kyllästyttää, voin majoittua keittiöön ja istua nenä esikoihin päin. :D

Meillä sataa vettä parhaillaan ihan täyttä häkää. Muutaman viime päivän oli tuulista ja aurinkoista - ehdin olla mielissäni siitä, kuinka kurainen piha alkoi vähitellen kuivahtaa. No, nyt ollaan taas kurassa polvia myöten ja pesukone jauhaa lasten ulkovaatteita ja hansikkaita. Totisesti on kevät!

Vein viimein sen patterinkin kausihuoneeseen. Kastelin kunnolla kaikki talven kylmäkäsittelyssä ollet kehikot ja haistelin kevään tuoksua, multaa ja auringonlämmittämää maata. Patteri auttaa kausihuoneen asukit lämpimämmin kylmien öiden yli. Siirsin kylvötouhut samalla kausihuoneeseen, ei enää kylvölaatikoita enempää sisätiloissa. Sen sijaan koulimiset hoituvat edelleen keittiön pöydän ääressä, en uskalla vielä viedä hentoja pienokaisia pois pirtin lämmöstä. Eihän se patteri kuitenkaan mikään ihmeidentekijä ole.
Kasvattelut itäikkunalla.
Purjolaatikon olen kuitenkin uskaltanut vielä kausihuoneeseen. Peittelin laatikon kaksinkertaisella harsolla. Ainakaan toistaiseksi pienet vihreät ruohot eivät ole muuttuneet paleltuneen oloisiksi. Odottelen viikon tai ylikin ja sen jälkeen latvon pikkupurjot ensimmäisen kerran, jolloin ne vahvistuvat huomattavasti.

Muutakin hauskaa olen viimeisen viikon aikana aloittanut, nimittäin perehtymisen bokashi-kompostointiin. Bokashi on menetelmä, jolla kotitaloudessa syntynyt keittiöjäte (niin perinteinen biojäte kuin ruuantähteetkin) fermentoidaan hapettomassa tilassa sellaiseen muotoon, että ne maatuvat nopeasti mullaksi. Teen varmasti tästä aiheesta pitemmän postauksen kunhan olen päässyt kunnolla alkuun. Nyt minulla on vasta kolmen päivän kokemus asiasta. :D Lyhyesti kerrottuna kuitenkin homma on todella helppoa: kaksi ämpäriä asetetaan tiiviisti päällekäin, ylemmän pohjaan tehdään reikiä, joista ämpärissä muodostuvat nesteet valuvat alempaan ämpäriin. Kerääntyneet biojätteet lisätään kerran päivässä ylempään ämpäriin, ripotellaan niiden päälle noin ruokalusikallinen mikrobeja sisältävää rouhetta, tiivistetään ja ämpäri suljetaan tiiviisti kannella. Kun ämpäri on täynnä, se nostetaan fermentoitumaan johonkin, missä on sopivan lämmintä ja annetaan seistä kaksi viikkoa. Hajuhaittoja ei pitäisi syntyä lainkaan, koska prosessi tapahtuu hapettomasti ja jätteet eivät mätäne vaan maitohappokäyvät. Alemmasta ämpärstä valutetaan neste pois 3-5 vuorokaiden välein. Tämä muodostuva liemi on todella vahvaa ja hyvää lannoitetta kaikille kasveille (laimennetaan 1/100). Kahden viikon kuluttua hapantunut biojäte viedään "multatehtaaseen" ja sekoitetaan mullan kanssa, jolloin maatuminen alkaa ja muutamassa viikossa muodostuu erittäin ravinnerikasta multaa, jossa on tallella kaikki hyvät, kasvien kaipaamat mikrobit jne. Tämä oli siis tiivistelmä aiheesta. Kokemusta minulla ei vielä ole käytännön toteutuksesta, mutta facesta löytyy Bokashi Suomi -ryhmä, josta kokemusta löytyy jo muutaman vuoden ajalta. Täytyy myöntää, että olen aika lähellä hurahdusta, jollaisen koin viimeksi konmari-metodin kohdalla. :D Toivottavasti molemmat (alkujaan japanilaiset) ilmiöt jäävät elämään arkeeni ja tekevät taikojaan. :D

Löytyyköhän lukijoiden joukosta bokashi-kompostoijia? Olisi todella mielenkiintoista kuulla kokemuksia!
Kelloköynnökset ikkunalla.

Mustasilmäsusannat ovat venyneet pituutta amppeleihin päästyään.

8 kommenttia:

 1. Ihania kasvatuksia sinulla, tästä se kevät alkaa :)
  Tuo bokashi- kompostointi kiinnostaa, kuulostaa aluksi hieman monimutkaiselta, mutta varmaan kun siihen perehtyy kunnolla ja siihen pääsee rutiinilla sisälle, on se varmaan suhteellisen helppoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nyt täyttämässä jo toista bokashi-ämpäriä, ensimmäinen on fermentoitumassa ja valuttaa alusämpäriin mukavasti "bokashimehua", jota voi käyttää kukkien lannoittamiseen, kunhan laimentaa sen todella laimeaksi. :) Olen ihan innoissani, saa nähdä kestääkö into kuinka kauan. Ainakin vielä tämä kompostointityyli tuntuu minusta todella helpolta ja yksinkertaiselta! :)

   Poista
 2. Bokashista olen vain lukenut. Meillä on ihan tavallinen lämpökompostori. Kuulostaa kyllä hyvältä hurahduskohteelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole lämpökompostoria vaan ihan ulkona olevaan kompostikehikkoon ollaan viety biojätteet. Tämä onkin nyt oikein oivallinen ratkaisu biojätteelle, mielestäni. :)

   Poista
 3. Suloisia esikoita ja mukava määrä esikasvatettavaa :) Bokashi-kompostoinnista en ole kuullut, kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta. Meillä on tavallinen lämpökompostori.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin vielä tämä bokashi-touhu on ollut hauskaa ja palkitsevaa. :) Meillähän ei lämpökompostoria ole, joten tuli tarpeeseen tämä juttu. :)

   Poista
 4. Kauniit keväiset kukat ja terhakat taimet! Sinulla on esikasvatukset hyvässä vauhdissa. Aurinkoista alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hommaa riittää kasvien parissa. Muutama ekstra-ikkuna tulisi tarpeeseen juuri nyt! :D

   Poista