maanantai 6. maaliskuuta 2017

Vihdoinkin koulimaan!

Tänään pääsin vihdoin koulimaan ensimmäisiä pikku taimiani, Mustasilmäsusannoita. Olisivat ne toki voineet vielä odottaakin, sillä vaikka kasvoivatkin tuhkatiheässä, ei niillä näyttänyt olevan sen suurempaa hätää. Minulla oli kuitenkin sopiva pussi kesäkukkamultaa sulatettuna ja varastosta otettuna, joten tänään päätin ryhtyä toimeen. :)

Ensin pestiin joukko muoviamppeleita, jotka olin etsiskellyt valmiiksi. Koulin Mustasilmäsusannat joka vuosi näihin samoihin amppeleihin, jotka on sitten helppo ripustaa ikkunan eteen verhotankoon. Amppeleita löytyi ensihätään viisi, joista harmikseni yhden pidikkeet olivat murtuneet, joten uudet pitää jostakin kehitellä.

Taimilla oli oikein hyvännäköiset pikku juuret.
Nostelin varovasti lusikalla taimen kerrallaan, kaikkiaan kolme tainta jokaiseen amppeliin. Olen päätynyt kolmeen / astia, sillä se on mielestäni määrä, joka kasvaa vielä kauniisti tuossa pienehkössä multamäärässä. Taimilla oli kaikilla näppäränkokoiset pikku juuret, joihin jätin multaa, jotta kasvu jatkuisi mahdollisimman tasaisena uusissa kodeissa. :) Kokemuksesta tiedän, että Mustasilmäsusannat kasvavat ensialkuun melko hitaasti, kunnes tavoittavat amppelin tuet ja kietoutuvat niihin. Tämän jälkeen kasvu nopeutuu ja taimi alkaa kasvattaa myös sivuversoja ja tuuheutuu kauniisti.
Valmista tuli!
Nostelin valmiit amppelit lämpimän eteläikkunan verhotankoihin. Siellä ne saavat rauhassa kasvatella itseään, kunnes kevään edetessä pääsevät kasvihuoneeseen. Osa taimista jäi vielä odottamaan, nyt väljemmissä oloissa, kylvöastiaansa. Koulin ne ehkä myöhemmin yksittäin ja istuttelen kesän alussa puutarhaan monivuotisten köynnösten joukkoon, tai ruukkuihin köynnöstukien ja telineiden luo. Tästä ei minulla ole vielä niin tarkkaa suunnitelmaa. Juuri nyt tuntuu, että kesään on vielä ikuisuus aikaa. Vaikka sieltähän se tulee, heti kevään perässä. :D
Mustasilmäsusanna kasvaa vanhoissa heinäseipäissä.

8 kommenttia:

 1. Terhakoita taimia! On kiva päästä koulintavaiheeseen ja huomata, että pikkutaimille on kehittynyt hyvä juuristo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kouliminen on kyllä kivaa! Siinä oikein tuntee saavansa aikaiseksi. :)

   Poista
 2. Hienosti ovat sinun susannat kasvaneet, niitä on ilo koulia :)Sinulla on kesällä paljon kaunista katseltavaa. Minä laitoin helmikuussa ostosiemenistä, ja nyt viime viikolla omista, ja ne omat itivätkin kolmessa päivässä! Pitäisiköhän kokeilla välillä kasvattaa amppeleissa, kun aina ennen ovat kasvaneet ylöspäin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on jännä, että omat siemenet yleensä itävät niin paljon paremmin! Ehkä ne ovat niin tuoreita? Minun ritarinkannuksilla on sama tilanne: ostoset juroo, mutta omat siemenet lähtivät heti kasvuun. :)

   Poista
 3. Hyvä idea tuo köynnösten kouliminen amppeliin. Viimeksi kun kasvatin köynnöksiä, minulla oli grillivartaista kyhättyjä köynnöstukia, jotka olivat paitsi rumia myös epäkäytännöllisiä ja hajosivat koko ajan. Nyt täältä blogeista saa niin paljon vinkkejä ja ohjeita esikasvatukseen, että ensi vuonna saatan höllätä tätä kylvökuria vähän 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta nämä susannat sopivat amppeliin, siksi yleensä laittelen ne näin. Kelloköynnös taas on niin suuri, ettei se varmaankaan olisi kiva tällä tavalla. Tuoksuhernettäkään en ole amppeliin laittanut, mutta pensaskrassia useastikin. Kannattaa kokeilla, mikä itsestä näyttää kivalle. :)

   Poista
 4. Tanakoita taimia. Tosiaankin hyvä idea koulia suoraan amppeleihin. Niinhän ne taimistoillakin tekee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja amppeleissa on se hyvä puoli, että ne saa ikkunoille verhotankoihin roikkumaan, kun kaikki tila ikkunalaudoilta on jo aikoja sitten loppunut! :D

   Poista