torstai 23. maaliskuuta 2017

Neilikkahaaveita

Eihän siitä ole kuin muutama viikko, kun vannoin täällä blogissa, etten tilaa enää tänä keväänä enempää siemeniä. :) Tuon jälkeen olen tehnyt muistaakseni kolme siementilausta; yhden SiemenVesasta, yhden Isoäidin kasveista ja vielä kerran Viron Seemenemaailmasta. :D Minuun iski hurja neilikkakuume, joka pakotti koluamaan siemenvalikoiman jos toisenkin ja lopulta päädyin tilaamaan naapurimaasta valikoiman erilaisia neilikansiemeniä.
Erilaisia neilikansiemeniä.
Minullahan on puutarhassa vasta ihka tavallista kirkkaanpunaista Ketoneilikkaa (kaksivuotisten Harjaneilikoiden lisäksi). Aiemmin keväällä kylvin vaaleanpunaista Ketoneilikkaa, hempeän pinkkiä Metsäneilikkaa ja vaaleankeltaista Rikkineilikkaa, kaikki kivikkoistutuksia varten. Yllä olevasta kuvasta saan nyt kylvöihini täydennystä, kun tulille laitetaan pinkkiä Alppineilikkaa (Dianthus alpinus) "Rose", lilahtavaa Amurinneilikkaa (Dianthus amurensis) sekä vielä kerran Ketoneilikkaa (Dianthus deltoides), valko-punaista "White-Red". Näiden lisäksi tilasin kahta erilaista Pulskaneilikkaa (Dianthus superbus); "Super Pink" sekä "Rozovy Son". Nämä ovat alla olevassa kuvassa.
Pulskaneilikat.
Tuo Pulskaneilikan kukinto on mielestäni jotenkin viehko, tuollainen tuulentuivertaman resuinen. :D
Minulla on meneillään kaksi yhtäläistä mielenkiinnon kohdetta puutarhassa: toinen ovat nämä kivikkoihin sopivat, kuivaa kasvupaikkaa rakastavat kivikkokasvit ja toinen lehtokasvit, jotka viihtyvät varjossa ja vaihtelevassa maaperässä. Huomaan, että tilaamani siemenet sopivat lähes järjestään jompaankumpaan ryhmään. :) Ilmeisesti aion perustaa tänä kesänä kivikkopuutarhan ja lehdon. :D
Laukkaneilikkaa.
 Tässä lisää siementilauksen aarteita. Valkoinen ihanuus on Rantalaukkaneilikka (Armeria maritima), "Belaja" ja punaiset sävyt kuuluvat Maljalaukkaneilikalle (Armeria pseudarmeria), "Ilus". Nämähän eivät nimestään huolimatta ole lainkaan neilikoiden sukulaisia. Laukkaneilikoiden pussissa luvataan, että ne ovat jo ensimmäisenä vuonna kukkivia perennoja. Neilikat eivät kuki vielä ensimmäisenä vuonna, vaan niitä saa odottaa seuraavaan kesään.

Tilasinhan minä tietysti vielä paljon muutakin, esittelen tässä myös muita kukkashaaveitani samantien. :D  Vietin seemenemaailman sivuilla varmasti useamman tunnin tilausta kokoamassa, mutta vasta siementen saavuttua kotiin huomasin, että lähes kaikki ovat joko vaaleanpunaista, sähäkää pinkkiä tai valkoista. Näköjään se, mitä värejä haluaa, kulkee jonkinlaisina aaltoina, sillä aiemmin olen ollut kallellaan siniseen ja keltaiseen.
Salviaa ja Mirrinminttua.
Yllä olevassa kuvassa on Lehtosalviaa (Salvia nemorosa), "Lilac Queen" vaaleanpunaisena sekä Mirrinminttua (Nepeta nervosa) "Pink Cat" vielä vaaleammanpunaisena. Salviaankin näyttää olevan meneillään lievä hurahdus. Minulla on ennestään kasvamassa Sinisalviaa, Loistosalviaa ja Kirjosalviaa - tästä saadaan Lehtosalvia täydentämään joukkiota. Mirrinminttua kasvatin viime kesänä ensi kerran, sinisenä, ja sitä onkin nyt monen kukkapenkin reunuksina. Toivottavasti pinkki versio on yhtä helppo kasvatettava!
Pitkäpalkoa, "Malvaa" ja Mäkitervakkoa.
Sitten astetta hehkuvammanpinkkeihin kukkiin. Tuon pinkin Pitkäpalon (Arabis grandiflora) "Rosea", tilasin ennenmuuta mieheni pyynnöstä - hän kun aikoo hankkia niitä mehiläispesiä ja kasveja pitää hankkia puutarhaan myös silmälläpitäen uudet medenimijät. Pitkäpalot ovat oivallisia kasveja mehiläispuutarhaan, sillä ne ovat runsasmetisiä ja kukkivat hyvin varhain, ennenkuin juuri mikään muu perenna on päässyt kukkaan.
Toisena kuvassa näkyy kaunis malvannäköinen kukka, joka EI kuitenkaan ole malva, vaan Sidalcea malvaeflora "Koroleva Sada". Suomenkielistä nimeä en tälle ihanalle kukalle löytänyt sitten millään. Jos joku lukijani tietäisi, mikä tämä meikäläisittäin on, olisin kiitollinen! :)
Viimeisenä kuvassa on Mäkitervakon lajike (Lychnis viscaria splendens) "Rosetta". Kukka on mielestäni ihanan kaunis, kerrattu. Nähtäväksi jää, onko tälläkin Mäkitervakolla samanlainen tervainen varsi, kuin meillä luonnonvaraisena kasvavalla sukulaisellaan. Tässä jälleen oivallinen lisä kuivaan kivikkokukkapenkkiin. :)

Muutoin tänne kuuluu kiireistä ja hyvää. :D Kylvettävää olisi runsain mitoin, mutta tällä hetkellä lopussa ovat niin kylvöastiat ja kylvömulta kuin ikkunatilakin. Yöt ulkona ovat olleet edelleen niin kylmät, etten uskalla siirtää mitään sisällä itänyttä kasvihuoneeseen. Kokeilin muutamalla Sinisalviareppanalla ja ne kokivat kylmän kovan kosketuksen ja menettivät lehtensä, vaikka olivat harson alla. Varret ovat jäljellä, joten toivomme uusia lehtiä kasveihin kuitenkin. Sisällä olen siis koulinut kasveja omiin ruukkuihinsa innokkaasti. Amppelit ovat täyttyneet Mustasilmäsusannoista ja Liuskamiinanköynnöksistä. Ikkunalaudalla kasvavat Kelloköynnökset iloisesti ja niitä olen nyt ensimmäisen kerran varovasti lannoittanutkin "bokashimehulla", tuolla kehutulla lannoitteella, jota biojätteen fermentoituessa muodostuu. Loistosalviat, Hyasinttipavut, Sinisalviat ja Rauniokilkat ovat omissa ruukuissaan, samoin osa Orvokeista ja Kesädaalioista.
 Kevät on kaikenkaikkiaan niin täydessä vauhdissa, ettei meinaa perässä pysyä. :D

4 kommenttia:

 1. Kannatti hurahtaa tilaamaan, kaikkea mielenkiintoista olet löytänyt! Vaaleanpunainen mirrinminttu on kiinnostava ja pulskaneilikat näyttävät hienoilta! Onnea kasvatukseen :)

  VastaaPoista
 2. Vaaleanpunaista mirrinminttua en ole koskaan nähnyt! Se sininen on ihan luottokasvini. Kukkii koko kesän ja houkuttelee perhosia. Kerropa miten sen vaaleanpunaisen kanssa sujuu. Mahtavia tilauksia olet tehnyt. Upeaa kukintaa luvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäpä kerron sitten. Pussissa oli mahtavat viisi siementä. :D Nauratti oikein kun avasin. :)

   Poista