keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Kolean päivän kevätkierros puutarhassa

Tuoksuorvokki on ensimmäinen kukkija puutarhassani.

Idänsinililja on vielä nupullaan,

Valkotäpläimikkää olisi ihana saada lisää puutarhaan.

Valkovuokko oli yllättäen jo näin pitkällä. :)
En ole vielä oikein kameran kanssa kuljeskellut puutarhassa tänä keväänä. Mikään ei tunnu vielä kunnolla kukkivan, viherrys on vasta aluillaan ja kuivia lehtiä ja perennanvarsia on kaikki kukkapenkit pullollaan. Minulla ei kevätkukkia tunnu milloinkaan olevan tarpeeksi ajoissa kukassa, aina niitä joutuu odottelemaan. Onkohan tonttimme jotenkin kylmempi kuin toisilla vai missä vika? :D Muutaman viikon päästä on sitten esikoiden aika, sitä odottelen innolla. Toistaiseksi onnistuin löytämään vain muutamia kukkivia kasveja. Sen sijaan perennat ovat viikon aikana punkeneet maasta innokkaasti ylös ja ovat jo kovin tuuheita pikku tupsuja. :D Alla muutama kuva pikku kivikkopenkkini kuulumisista.
Unelmatädyke on jo varhain kovin vihreä. Odotan niin innolla tämän taivaansinistä kukintaa!

Nepalinhanhikki "Miss Wilmott" työntää vihreitä lehtiä viimevuotisten kuivahtaneiden tilalle.

Nämä patjarikot kylvin viime kevättalvella kylmäkäsittelyyn. Millään en enää muista minkä värisiä kukkien pitäisi olla. :D

Lapinakileija "Olympia" on jo vallan tuuhea. Tämän kukintaa odotan myös kovasti. Näitä on kivikkopenkin reunuksilla paljon; lajikkeen pitäisi olla matala.
Myös kivikkosuopayrtti, tähkäkeijunkukka ja etelänmunkki ovat tehneet vihreää alkua kivikkopenkissä. Aivan penkin vieressä on hyvin lämmin kanalanseinusta ja siinä komeilee raparperi valmiina tarjoilemaan ensimmäiset vartensa äitienpäivän piirakkaan, kuten joka vuosi. :)
Raparperissa on jo komeat lehdenalut.


 Yrttiympyrässä ei vielä näkynyt elämää. Pelkään pahoin, että talvi on vienyt osan iisopeista, joilla ympyrä on reunustettu. Vain muutamassa näkyi viherrystä. Sitruunaväriminttu ei sanonut vielä mitään, kuten ei myöskään sitruunamelissa. Jäämme jännittyneinä odottamaan totuutta. Siirsin tänään ruohosipulia oikein urakalla yhteen ympyrän lohkoista. Lopputulos on aika homssuisen näköinen, mutta eiköhän ruohosipulilohko ole kesäkuulle mennessä hyvinkin kaunis. :)
Ruohosipulituppaat ihmettelevät, mitä niille tapahtui. :D
Pieni kierros ympäri kukkapenkkejä sai mielen oikeastaan aika hyväksi, sillä tänä vuonna valtaosa kasveista näyttää näin toukokuun alussa vallan hyviltä. Suuria menetyksiä ei ole koettu talven mittaan. Muutama perenna lähti tyvestään irti, kun kuivia lehtiä koetti poistaa; tällainen oli mm pyreneittenkurjenpolvi. Olin kuitenkin istuttanut sitä sinne sun tänne, mikä on järkevää, koskei milloinkaan voi olla varma ihan parhaasta kasvupaikasta. Niinpä muutamassa kohdassa tämäkin kasvi on kuitenkin säilynyt. Akileijoja istuttelin myös kaikkiin mahdollisiin paikkoihin ja ne ovat nousseet iloisina kaikki tyynni. Piakkoin saan jännittää, minkä värisiä lajikkeita olinkaan istuttanut. Yksi iloisimmista talvehtimisista on selvästi salvioiden kohdalla; sekä lehtosalviat että loistosalviat pukkaavat lehteä todenteolla. Myös harjaneilikat ovat talvehtineet havusuojien alla, jotka uskalsin poistaa tänään. Heti kukkapenkit näyttivät vehreämmiltä.
Loistosalvia työntää lehtiä innokkaasti kohti kevätaurinkoa.

Harjaneilikat olivat venyneet pituutta havusuojiensa alla. Jospa ne nyt selviäisivät jo ilman apua, kun ollaan toukokuulla.
Alla vielä muutamia kuvia perennanaluista, jotka ilahduttivat puutarhan vaalijaa.
Amerikanvuokko on kasvattanut ihanat karvaiset lehtensä ihan vaivihkaa. Viikko sitten tämä kohta oli vielä jäässä.

Kivikkokasvit näyttävät kivalta jo varhain keväällä.

Tämän kasvin talvehtimisesta ei näemmä tarvitse kantaa huolta. :D Kevätpikkusydän rehottaa ja sen tyvellä näkyy jo kukkavanoja.

Keltakiurunkannus voi myös hyvin.

Punapäivänkakkara on ehtinyt jo hyvään kasvuvauhtiin. Näitä olen siirrellyt monena vuonna sinne sun tänne ja aina ne nousevat uskollisesti uudesta kasvupaikastaan.
Jos viikon kuluttua nappaan jälleen kuvia puutarhasta, voin melko varmasti nähdä kukassa ainakin kevätvuohenjuuren, koska siinä näkyi jo paljon nuppuja. Ehkä myös krookukset ovat siihen mennessä päässeet ujoudestaan ja antautuneet kukkimaan. Tuolloin saatan myös saada jo aavistuksen muutamien aikaisten kukkapuiden nupuista. Mikähän puu ehtii lehteen puutarhassa ensimmäisenä?

3 kommenttia:

 1. Ok, eli nuo ovat tuoksuorvokkeja. Juuri niitä mökillä ihastelin, kun niitä on levinnyt jostain mukavasti uuteen kivikkopenkkiini. Valkotäpläimikkää haluan minäkin lisää puutarhaan. Se on niin hyvännäköinen jo heti keväällä. Hyvä puutarhakierros ollut sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos orvokkisi lisääntyy rönsyillä, on se mahdollisesti juurikin tuoksuorvokkia. Luonnossa sitä ei pitäisi meillä esiintyä, omani ovat siemenestä kasvatettuja. Kenties olet saanut kasvia jonkun taimen mukana? Tuoksu on yksi kasvimaailman ihanimmista!

   Poista
 2. Paljonhan sinulla jo kaikenlaista mullasta kurkistaa. Kevät etenee nyt niin isoin harppauksin, että viikossa ehtii tapahtua vaikka mitä.
  Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista