keskiviikko 30. toukokuuta 2018

Retiisisatoa korjaamassa

Kasvion kuva retiiseistä, joita kasvatellaan tänä vuonna. Kuvasta puuttuu vielä muutama lajike.
Olemme jo viikon, pari saaneet kerätä retiisisatoa puutarhalavasta. Kylvimme seitsemää erilaista lajiketta, joita on hauska vertailla keskenään maun pippurisuuden tai vastaavasti makeuden suhteen. Olen huomannut, että tavallinen punainen ja pyöreä lajike on pippurisin ja tulisin, valkoinen ja keltainen ovat puolestaan miedoimmat. Pitkulainen malli on myös miedohko, samoin yllätäen tumman liila. Kaikki kasvavat samassa lavassa ja saavat tismalleen samanlaista hoitoa, joten erot lajikkeiden välillä pääsevät hienosti esille.

Tänään saimme tuoda sisään retiisejä jo aimo satsin, kuvassa vain osa sadosta. Tulevalla viikolla retiisit kuuluvat päivittäiseen ateriaan. Tuumin, että viimeistään tänään lienee myös aika kylvää uusi lavallinen retiisejä, jotta niitä kypsyisi tasaiseen tahtiin, eikä tulisi tyhjää hetkeä. Kohta saadaan kaveriksi myös salaattia, sekin alkaa olla kohtalaisen kokoista. Ehkä viikon kuluttua.

Nappasin retiiseistäni kuvan ja tein siitä sivun puutarhakasviooni, jota aloin koota viime kesänä. Kuvasta näkyvät lajikenimet, mikäli jotakuta kiinnostaisi kylvää samoja lajikkeita. Ne on keväällä tilattu Seemenemaailmasta Virosta. Vielä ehtii tilata ja kylvää, jos haluaa oikein värikkäitä retiisejä. Itävyydestä sen verran, että se näyttäisi näillä siemenillä olevan täysi 100%.

4 kommenttia:

 1. Vau, satoa retiiseistä! Ehdin vasta kylvää omani, mutta onneksi ne yleensä itävät ja valmistuvat nopeasti.
  Minusta se tavallinen pyöreä laji myös puutuu nopeasti kasvun myötä. Pienemmät lajikkeet pysyvät paremmin mehukkaina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ollut niin valtavan lämmintä, että lasin alla lavassa ei kestänyt kuin pienen tuokion retiisien valmistua. Kyllä oma sato aina ilahduttaa mieltä niin kovasti. :)

   Poista
 2. Miten hauska ja kiinnostava kokeilu! Harvinaisen helppokin, kun retiiseistä on kyse. Meillä taitaa olla juuri tuota Cherry Belleä, joka on pyöreä ja pippurinen. Lasten makuun joku miedompi olisi hyvä. Kylvin vasta viikko sitten, joten vielä täytyy tovi odotella maistiaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo valkeat ja keltaiset lajikkeet taitavat olla miedompia - en tosin tiedä ovatko ne kaikki sellaisia. :D Niitä lapsetkin suostuvat syömään, vaikka muuten retiisit ovatkin heidän mielestään kovin tulisia.

   Poista