tiistai 7. maaliskuuta 2017

Tänään kylvetään Jänönhäntää (Lagurus ovatus)!

Jänönhäntä on puutarhan pehmoinen ihanuus.
Tänään pääsin mielipuuhaani, tuhtaamaan siemenien parissa oikein urakalla. Päätin kylvää ensimmäisen satsin Jänönhäntää, tuota ihanaa koristeheinää, jonka ohi kukkapenkissä ei kesällä pääse ilman kumartumatta ja sivelemättä noita untuvaisia töpöhäntiä. Viime kesänä kylvin Jänönhännät huhtikuussa, omista siemenistä silloinkin. Kasvu on mielestäni nopsakasta ja siirsin ruukut häntineen kukkamaahan toukokuussa. Jänönhännistä oli iloa koko kesäksi, vasta kesän lopulla ne alkoivat kellastua ja ränsistyä niin, että nakkasin ne kukkapenkistä kompostiin, kerättyäni ensin siemenet ensi kautta varten. Napsin heinien päistä niin paljon tupsukoita kuin viitsin ja laitoin ne suoraan paperipussiin kuivumaan. Tällä tavalla säilytin niitä talven yli ja nyt availin pussukan. Tällaiset häntätöpöt sieltä löytyi.
Omat jänönhännän siemenet.
Tässä määrässä on runsaasti siemeniä, joten päätin tänä vuonnä tehdä useita kylvöjä tästä lemppariheinästäni. En ole ennen kylvänyt jänönhäntää vielä maaliskuussa, mutta näin toivon saavani heiniä jo alkukesän ruukkuistutuksiin, vaikka orvokkien kaveriksi. Lisää kylvän varmaankin huhtikuun alkupuolella ja ehkä vielä kerran huhtikuun puolivälissä.
Siemenet muutamasta häntätupsukasta.
Siemenet siroteltuina ruukkuihin, vielä multaa päälle ja kastelu.
Laitoin molemmat tyttöni nyhtämään siemeniä jänönhännistä, koska heillä on näpsäkät sormet, mutta hankalaa se oli. Varsinkin viisivuotias keskittyi niin, että hengitys muuttui puuskahduksiksi ja niiden mukana vaivalla nyhdetyt siemenet aina lennähtivät pitkin pöytää. :D Aika nopeasti isompi tyttö totesi, että tämä on tylsää puuhaa. :D Sainkin sitten ihan itsekseni irrotella siemenet, eikä minulla tosiaan ollut mitään sitä vastaan, minusta se on hauskuuden huippua. :D

Sirottelin siemeniä melko runsaasti ruukkuihin ja peittelin sekä kastelin ne. Kuusi ruukkua saa riittää näin ensi alkuun. Näiden kanssa teen tarvittaessa tutun jakamiskikan, eli jaan ruukullisen tiheää kasvustoa neljään uuteen ruukkuun. Sillä keinoin luulen tästä muodostuvan aika paljon kaunista Jänönhäntäkasvustoa. Nappaan myöhemmin kuvia, miten tämä lähtee kasvuun näissä vaatimattomissa valo-olosuhteissa, mitkä vielä vallitsevat.
Jänönhäntä viihtyy aurinkoisella paikalla, multavassa, hieman hiekkaisessakin maassa.
Näillä kylvötouhuilla pärjäillään taas tuokio. Minulle tulee tänä vuonna kylvöön muutamaa muutakin koristeheinää; Koristehirssiä ja Partaohraa. Niiden kylvöt tulevat tuonnempana. Mikä on sinun lempparikoristeheinäsi?

8 kommenttia:

  1. Mulla ei taida olla lempparikoristeheinää. Jotenkin aina sivuutan kasvit, jotka eivät kuki värikkäästi. Vanhemman tyttöni lempikasvi on jänönapila. Se näyttää vähän samalta, mutta on matala. Kylvin sitä kalliolle, johon se on nyt kivasti levinnyt, niin että jänöjä riittää leikkeihin ja keitoksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin tämä nimenomainen heinä on tyttöjen suosiossa, koska on niin pehmoinen. Vähän sama juttu kuin pajunkissojen kanssa. :D

      Poista
  2. Mulla on koristeheinistä kasvanut ainoastaa viiruhelpiä. Sen kanssa meneekin sitten aika ajoin hermot kun se leviää niin hervottomasti. Kaunis se kyllä on. Koristeheinillä saisi mukavasti ilmettä istutusalueisiin, joten siinäpä seuraava mietinnän arvoinen juttu!
    Ihana kyllä tuo jänönhäntä ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viiruhelpi todella leviää reippaasti. :D Harmi, että Jänönhäntä on yksivuotinen. Saisi minun puolestani levistyä vaikka kuinka! :)

      Poista
  3. Hyviä vinkkejä jänönhännän kylvöön - minulla on nyt ekaa kertaa pussillinen jänönhännän siemeniä ja mielenkiinnolla odotan, mitä niistä tulee :) Aion kylvää ne huhtikuussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun jänönhännät ovat jo yli sentin korkuisia! :o Nopeasti kasvavat, todella! :)

      Poista