maanantai 10. heinäkuuta 2017

Mitä kuuluu nyt yrttiympyrälle?

Erinomaisen hyväähän sille kuuluu. :) Keväällä suunniteltu yrttiympyrä toteutettiin kevään mittaan ja nyt alkaa olla sadonkorjuun ensi hetket - myös kukinta on alkamassa. Tässä ensin kuva aivan alkuvaiheesta.
Tuleva yrttiympyrä odottaa kasveja. :)
 Ympyrä perustettiin paksujen pahvien päälle rikkakasvien torjumiseksi. Kahdeksankulmainen kehikko täytettiin hevosenlantaturpeella ja mullalla. Kasvuvoimaa piisaa! Osa kasveista kylvettiin ja osa istutettiin taimina. Kylmä kevät ja alkukesä hidastutti kasvuunlähtöä joidenkin yrttien, kuten sitruunamelissan kohdalla, mutta nyt heinäkuulle päästyä ollaan jo hyvällä mallilla. Harsoa oli kyllä pidettävä kasvien yllä todella pitkään.
Tässä kylvökset ovat jo itäneet ja istutetut taimet alkaneet asettua paikoilleen. Ympyrää kiertää suunnitelman mukaan iisoppiaidelma kauttaaltaan. Mikään muu osa suunnitelmaa ei sitten toteutunutkaan aivan täydessä mitassa. :D
Alkuperäisessä suunnitelmassa olin ajatellut kaikkiin kahdeksaan lohkoon kahta eri kasvia, joita erottamaan vielä joko persiljaa tai ruohosipulia. Tämän ajatuksen hylkäsin aika nopeasti nähdessäni lohkot todellisuudessa. Yhteen lohkoon tuli lopulta aina yhtä lajia yrttiä, jotta kokonaisuus ei olisi niin levoton. Ehkä tulevaisuudessa saatan jakaa osan lohkoista kahtia, sillä esimerkiksi tilliä on meillä nyt niin suuri määrä, ettei sitä mitenkään niin paljoa tarvita, vaikka pakastaisin ja läpi talven keittelisin kalakeittoa. :D
Persilja on lasten suosikkiyrtti. :)

Taka-alalla kaikkien rikkakasvien keskellä näkyy myös keväällä perustettu uudempi lavatarha. Siellä kasvaa tomaattia, paprikaa, salaattia, koristekurpitsaa, perunaa ja salkopapua. Sekä isomman tyttäreni oma kasvulava kasveineen (hernettä, auringonkukkaa, avomaankurkkua, salaattia ja retiisiä).
 Seuraavaksi tänään otettuja valokuvia yrttiympyrästä. Ympyrä on nyt kukkimisen kynnyksellä, ensimmäiset kehäkukat ja iisopit alkavat avata nuppujaan.
Heinäkuun kymmenes päivä. Kehäkukan nuput alkavat aueta, persiljaa ja tilliä voi käydä syömässä niin paljon kuin sielu sietää. :D Sitruunamelissaa, sitruunaväriminttua ja turkkilaista melissaa eli tuoksuampiaisyrttiä voi kerätä teehetkeä varten. 

Tillipöheikkö ei vielä kuki. 

Sitruunamelissa juroi kauan, mutta nyt se on asettunut nauttimaan heinäkuun lämmöstä. :)

Iisoppiaidanteen suojissa kasvaa persilja, tuoksuampiaisyrtti ja tilli.

Myös kamomillasaunio on alkanut kukkia.

Ryytineito on nupulla. Kukinnan jälkeen siemenet kerätään ja käytetään pippurin tavoin.
On ihanaa, kun jokin vuosia suunniteltu ja haaveiltu puutarhaunelma käy toteen. Tänä vuonna olen ollut puutarhassa kuin riivattu. Uusia kukkapenkkejä on syntynyt monta, uusi lavatarha, varjoisa pähkinäpuulehto, rosario ja kivikkokukka-alue. Laittelen näistä kuvia pikkuhiljaa. Toki kukinta tulee olemaan tänä kesänä vielä vaatimatonta, koska on kyse siemenestä kasvatettujen perennojen ensimmäisestä kesästä. Tätä tosiseikkaa täydentämään olen kasvattanut tänä kesänä runsain määrin kesäkukkia. :D Osa niistä kukoistaa jo kauneimmillaan ja osa tekee vasta nuppuja. Tässä vielä hiukan väriä lopuksi. :)
Harjaneilikka on aloittanut kukinnan.

Kiiltomalvassa on ensimmäiset kukat.

Itsekseen kylväytyneet orvokit tuovat väriä.
Orvokit ja jänönhäntää. :)

Siemenestä kasvatettuja orvokkeja ja särkynyt sydän.

4 kommenttia:

 1. Aivan ihana yrttipenkki! Ja mikä määrä satoa! Nyt keksimän uusia käyttötarkoituksia tillille��. Itsekin olen viime vuoteen verrattuna saanut paljon aikaan puutarhassa. Johtunee siitä, että kuopus on 2,5 v eikä 1,5 v.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin nyt tilliä pakkaseen tulevia keitoksia varten. :D Täälläkin puutarhahommat kummasti helpottuivat kuin pienimmäinen kasvoi, täyttää tässä kuussa kolme vuotta. :)

   Poista
 2. Voi miten oli upeita kuvia♥ ja tuo yrttipenkki niin runsas, ihana kun saa omasta penkistä tuollaisia herkkuja:) Se on tosiaan mahdottoman mukava tunne kun saa jonkun pitkäaikaisen haavensa/suunnitelman toteutumaan...Kaunista kesää!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kaunista kesää sinnekin. :D Ja tervetuloa lukemaan blogiani toistekin! :D

   Poista