sunnuntai 2. syyskuuta 2018

Vielä kukkii
Timanttikukka kurkottelee kohti loppukesän aurinkoa.

Kauniit raidat ja herkkä sävy tässä yksilössä. :)

Timanttikukka lähikuvassa.
Puutarhassa kukkii yhä, vaikka kuiva kesä saikin useimmat kasvit kukoistamaan ennen aikojaan ja pikavauhdilla. Varsinkin perennojen kukinta alkaa olla ohi, sillä huomaan, etten ole juurikaan panostanut syksyllä kukkiviin monivuotisiin kasveihin. Daalioita on muutama, vaikkakin ne meinasivat kokea katastrofin juuri kukintansa kynnyksellä, kun lapset saivat kuningasidean nyppiä nuppuja irti oikein urakalla. :/ Onneksi osa jäi, joten ei hätää.

Daalia "Frans Kafka".

Siemenistä kasvatettu daalia "Summer Reggae".

Ylimpänä on kuvia kauniista timanttikukkaistutuksestani. Siemenet tilasin Virosta, kahta eri lajiketta. Timanttikukan esikasvatus aloitetaan varhain, maaliskuussa. Taimet olivat maahan istutettaessa yhä pikkuruisia ja niiden kehittyminen tuuheiksi ja kukkiviksi kesti kauan. Nyt ne ovat olleet runsaassa kukassa muutaman viikon ja ovat täynnä nuppuja. Tässä kuvaan astuu tietysti kutsumaton vieras herra Halla, jota saa alkaa pelätä kun syyskuulle siirrytään. Hänellä kun on taipumus iskeä kalmankyntensä herkkiin syksyn kukkijoihin, jättäen jälkeensä kenties vain kehäkukat.

Koreatörmäkukka kukkii runsaasti yhä vain.

Kesäpäivänhattu  kukkii vihdoin!

Orvokkia, "Rococco".

Matalaa auringonkukkaa.
Tässä vaiheessa kesää, sen taipuessa kohti saapuvaa syksyä, on mieli usein pullollaan ajatuksia tulevasta kesästä, ainakin minulla. On vielä tuoreessa muistissa, mikä kukki kauniisti, mikä meni mönkään ja minkä kukan haluaisi runsastuvan entisestään tulevana kasvukautena. Jälleen suunnittelen kirjaavani kaiken muistiin ensi kevään siementilauksia varten. Useimmiten kirjaaminen jää - tai sitten siementilaushuuma saa vallan, eikä kukkahaaveissaan keväällä halua muistella menneitä, vaan kasvattaa ihan kaikkea. Siis KAIKKEA todellakin. :)
Italian pantaheinä oli koristeheinistä lempparini tänä kesänä, se viihtyi lämmössä ja kasvoi komeaksi.

Tsinnia alkaa olla kauneimmillaan hiukan tuuheuduttuaan.

Rauniokilkka kukkii pienin liiloin kukin ja viihtyy kivikon päällä.
Samettikukka ei hätkähdä kuivuudesta vaan kasvaa porskuttaa aina vain.
Onneksi meille päin ei ole vielä luvattu kylmiä öitä, niin saamme nauttia kesän viimeisestä kukkaloistosta mahdollisimman pitkään. :) Nuppuja vielä riittää siellä ja täällä, jos ei halla vieraile. Myös hyötypuutarhan satoa on viljalti korjaamatta, kuten paprikat ja tomaatit, joita kypsyy jatkuvasti pikkuhiljaa. Niistä enemmän seuraavalla kerralla.

Ensimmäisen kerran kasvatin kesäleukoijaa siemenestä. Tämä kärsi kuivuudesta, mutta osoittautui lopulta hienoksi ja kestäväksi leikkokukaksi.

3 kommenttia:

  1. Sinulla on vielä runsaasti kaunista kukintaa. Tänä kesänä kaikki aloitti kukkimisen aikaisin ja nopeassa tahdissa. Niinpä niiden syyskukkijoiden puute ainakin meillä korostuu. Kummasti kaikki asiat unohtuu, ellei niitä kirjaa johonkin ylös.

    VastaaPoista
  2. Kaunista kukintaa. Timanttikukkien väritys on hieno ja daalioiden kukinta näyttää ihanan runsaalta, vaikka kato meinasikin käydä :)

    VastaaPoista
  3. Ihanaa kukintaa! Upea tuo timanttikukka ja tuohon pantaheinäänkin ihastuin. Mukavaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista