lauantai 28. tammikuuta 2017

Herneet (Pisum sativum)

Kesän parhaita hetkiä; lapset hernemaalla herkuttelemassa.
Ihanalle, runsaalle hernesadolle ei mikään vedä vertoja. Lapset muistavat nuo herkkuhetket vuodesta toiseen, kun kyykisteltiin herneiden lomassa ja syötiin, kunnes vatsaa alkoi kipristellä. Molemmat koululaiseni liittävät herneet itsestäänselvästi omiin viljelysuunnitelmiinsa siinä kuin porkkanat, talvikurpitsat ja kukkasetkin.
Herneen kasvattamista verkkoaitaa vasten.
Eräänä kesänä veimme pellolle vanhan, kissan ulkoiluhäkkinä toimineen "verkkotalon" ja annoimme poikamme puuhata sen sisällä mielensä mukaan. Hän halusi kasvattaa keskellä maissia ja reunoja pitkin herneitä. Kesä oli todella suotuisa kaikelle puutarhuroinnille, syksy tuli vasta myöhään, pitkän lämpimän kesän jälkeen. Tuo on ainut kesä, jolloin saimme myös maissista kunnon sadon. Herneitä oli laitettu kasvamaan runsain mitoin. Tässä tärkeimmät oppini herneen viljelyyn:

-Herneet kylvetään keväällä vasta, kun maa on lämmennyt. Vanha neuvo ohjeistaa kylvämään herneet ja pavut kun kirsikka kukkii. :)
-Liota herneitä yön yli ennen kylvöä, niin ne pääsevät samantien kasvunalkuun.
-Kylvä herneet sopivin välimatkoin niin, että niille jää kasvutilaa. Itse jätän noin viisi senttiä herneiden välille, joskus vähemmän, jos tilaa on vähemmän ja herneitä runsaasti.
-Olen tehnyt herneistä uusintakylvöjä viikon välein, noin kuuden viikon ajan. Tällöin satoa riittää pitkälle ajalle, eikä ilo ole ohi viikossa. :) 
-Älä päästä maata kuivahtamaan kun herne on itämisvaiheessa. Tasainen kosteus on tärkeää.
-Hernekylvös kannattaa peittää huolellisesti harsolla, koska linnut käyvät pöllyyttämässä maata ja napsimassa herneet. Kun herneet ovat kasvaneet 5-10 senttisiksi, on turvallista poistaa harsot.
-Kun herneet ovat 10-senttisiä, niiden rivivälit harataan. Herneiden tueksi asetetaan esimerkiksi risuja tai keppejä sinne tänne. Herneet ottavat kärhöillään tuen kepeistä ja myös toisistaan. Tukia täytyy olla riittävän paljon, varsinkin jos lajike on korkeaksi kasvava.

Pieni tyttö kylvää herneitä.

-Herne sitoo maasta typpeä juuristossaan olevilla pikku palluroilla. En ole lannoittanut hernettä koskaan millään tavalla. Herneen jäljiltä myös maahan jää typpeä, joka auttaa seuraavana kasvukautena paikalla kasvavia kasveja hyvään kasvuun.
-Muista poistaa rikkakasvit riviväleistä, vaikka myöhemmin niihin ei enää haralla pääsekään käsiksi kun kasvustot kasvavat pikkuhiljaa tuuheiksi. Kastele runsain mitoin, jos kesä on kuiva, varsinkin kukinnan jälkeen kun herneet alkavat muodostua palkoihin.
-Satoa pitää korjata muutaman päivän välein satokauden ollessa parhaimmillaan. Napsi palot irti varsista varovasti. Jos kasvia vetää yhtään liian lujaa, se irtoaa maasta juurineen ja loput palot jäävät kypsymättä.

Lajike "Purple Teepee" on näyttävän näköinen liiloine palkoineen.
Herneitä parhaimmillaan. :)
Kuvissa ylhäällä näkyy lähinnä silpoydinherneitä. Ne kasvavat pulleiksi ja makeiksi ja ne syödäänkin tuoreeltaan, paloistaan kuorittuina. Sokerihernettä sen sijaan voi käyttää ruuanlaitossa palkoineen, esimerkiksi kesäisissä keitoissa tai kiehauttaa ja syödä sellaisenaan. Satoa kerätään, kun herneet eivät vielä ole alkaneet pyöristyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti