maanantai 13. helmikuuta 2017

Ihan vähän jo vihertää!

Purkista pilkistää jo pientä vihreyttä!

Vähitellen alkaa kylvölaatikoihin ja purnukoihin ilmestyä elonmerkkejä. :) Tässä yllä olevassa kuvassa on kylvettynä vaaleanpunaista Ketoneilikkaa. Toimin sen kanssa nyt samoin kuin viime keväänä, jolloin kylvin kirkkaanpunaista Ketoneilikkaa. Kylvin siis nuo pienet siemenet ihan reippaasti ripotellen purkkeihin. Annoin niiden kasvaa tuuheaksi mättääksi, jonka sitten jaoin neljään osaan jokaisen ja istutin suurempiin purkkeihin. Myöhemmin jaoin vielä nuo kasvustot kahteen osaan  siirtäessäni ne maahan. Alunperin ikkunallani oli alkukeväällä siis muistaakseni kuusi purkkia, jotka muuttuivat 24:ksi purkiksi siinä vaiheessa, kun laitoin kasvihuoneeseen lämmöt päälle. Myöhemmin nämä jakautuivat vielä kahtia, eli maahan pääsi 48 pikku mätästä. Tänä kesänä niiden pitäisi kukkia ensimmäisen kerran. <3 Ja nyt siis aloitetaan sama touhu vaaleanpunaisen Ketoneilikan kanssa.
Minulla on myös vaaleankeltaista Rikkineilikkaa ja vaaleanpunaista Metsäneilikkaa, mutta niiden kylvö on vasta tulossa ohjelmaan näinä viikkoina. Toivottavasti samanlainen kylvöstrategia onnistuisi niidenkin kanssa. :)
Sinisalvian sirkkataimia.
Näistä Sinisalvian pienistä taimista olen erityisen iloinen. :) Viime kesänä ostin Sinisalvian "Blue Angel" siemeniä, joita oli pussissa vähänlaisesti, olisiko ollut 7-10 kappaletta. Kuusi niistä iti ja kasvoi kukkiviksi kasveiksi asti. Nämä kasvit siemensivät mukavasti ja keräilin siemenet alkusyksyllä pussiin, jotka nyt tammikuun 28. päivänä kylvin. Ne itivät varsin riemukkaasti ja nyt tuloksena on monta, monta pientä Sinisalviaa. :D Viime keväänä kylvin kasvit vasta maaliskuussa ja niiden kukinta olikin turhan myöhäinen, nyt toivon sinistä, lainehtivaa kukintaa jo aikaisemmaksi. Alla muutama kuva Sinisalvioistani viime kesältä. <3
Sinisalvialla on kaunis, heleä sinisen sävy ja lainehtiva kasvutapa.

Sinisalvia ja kehäkukka.
Sinisalviahan on perenna, tosin sen talvehtiminen on niin epävarmaa, että ohjeissa kehoitetaan talvettamaan sen pienet, kesän aikana muodostuvat juurimukulat kellarissa. Minulla ne ovat nyt kasvihuoneessa, harsoon kiedottuina. Toivottavasti ne selviäisivät talvesta siellä. Jos eivät, niin nämä uudet pikkutaimet toivottavasti jatkavat Sinisalvioiden suvun tarinaa meidän puutarhassa. :D
Pikkuruiset Orvokin alut. :)
Entäs nämä sitten! Viime kesänä rakastuin ehkä enemmän kuin mihinkään muutun pieniin Rococoo-orvokkeihini. Kylvin ne tammikuussa ja ne kukkivat aivan koko kesän, vielä syyskuullakin. Keräsin niistä siemeniä runsain mitoin, lisäksi ne kylväytyivät itsekseen. Laitoin nämäkin jälleen itämään tammikuun puolella, vaikka tiedänkin, että ne venyvät väkisinkin ensin hiukan liikaa. Niiden kasvupaikka on kuitenkin kohtalaisen viileässä huoneessa, josta laitoin patterin pois päältä, joten toivon, että ne eivät veny kuitenkaan liikaa. Koulimisvaiheessa tuon pitkän varren saa mullan alle kyllä. :) Mielenkiintoista on nähdä, onko näissä tapahtunut jonkinlaista taantumista siemenissä, vai ovatko emokasvien kaltaisia.
Kuva on otettu 13.9., kuvassa kukkivat Orvokit ja Harjaneilikat sekä Rohtosuopayrtti. :)
Kuka haluaa nähdä meidän kuistin puusohvalla uinuvat kylmikset? :)
Kylmäkäsittelyssä olevat siemenet.
Siinähän ne. Jotta tämä blogi toimisi myöhemmin minulle muistinvirkistyksenä, kirjaan nyt tähän ylös, mitä olen tänä keväänä kylvänyt kylmäkäsittelyyn kevättalvella. (Kasvihuoneessa siis uinuvat ne kylmikset, jotka on kylvetty sinne jo syksyllä.)
 Tässä on siis; Arovuokkoa, Metsäkatkeroa, Tähtililjaa, Paratiisililjaa, Tulikellukkaa "Borisii", Pikkutervakkoa, Jalokiurunkannusta, Kivikkosuopayrttiä, Syysleimua, Jalopähkämöä, Ukonkelloa (valkoista), Purppurapunalatvaa, Lapinakileijaa ja Meksikonakileijaa (Skinneri), Tarhakylmänkukkaa, Rohtoluppiota, Keltasormustinkukkaa, Keltakatkeroa, Etelänkevätesikkoa, Kevätesikkoa,  Isotähtiputkea "Primadonna", Rohtosuopayrttiä, Pikkuampiaisyrttiä, Patjarikkoa sekä uudet Virosta tilatut Akileijat ("Rose Star", "Rozovaja Korona", "Tower Dark-Blue", "Winkie White" ja "Winkie Blue and White").
Tänä keväänä en kylvä enempää kylmäkäsiteltäviä kasveja, koska alkaa olla sisälle kylvettävien vuoro. Sitäpaitsi luonnollinen kylmä kausi alkaa olla kortilla joidenkin viikkojen kuluttua. Laskeskelin, että maaliskuun viimeisinä päivinä kaikilla näillä alkaisi olla kylmää riittävästi plakkarissa ja ne voi siirtää kasvihuoneeseen itämään. :D Sen vaan sanon, että jonkin verran koulittavaa ja purkitettavaa on tiedossa tänäkin keväänä ja kesänä. Sitä odotellessa!

7 kommenttia:

 1. Vaikuttavat kylvöt sinulla! Aivan mahtava määrä kasveja tulossa. Ehkä opin itsekin pikkuhiljaa nämä kylvöjen salat, niin etten tapa aina kaikkia pikkutaimia. Kuistilla olisi hyvät tilat kasvattaa vaikka mitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka vuosi tämä kasvattelu saa aina yhä laajemmat mittasuhteet. 😊 Mutta se on vaan niin hauskaa ja jännittävää, että vie tyystin mennessään. 😊

   Poista
 2. Mahtava määrä kylvöksiä. Siinä on sinulla koulittavaa, mutta onpahan varmasti ihanaa kukintaakin edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylvämällä saa kyllä suuren määrän taimia. Kukkapenkkien kaivamisessa sitten on astetta suurempi homma. 😊 Osa taimista menee aina myös myyntiin torilla, ihan kaikki ei päädy omaan puutarhaan sentään. 😊

   Poista
 3. Ihanan paljon kylvöksiä! Mikä lämpötila tuolla puusohvan kylmiksillä on?

  VastaaPoista
 4. Ihanan paljon kylvöksiä! Mikä lämpötila tuolla puusohvan kylmiksillä on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuistilla ei ole mitään lämmitystä. Käytännössä siellä on siis aika sama lämpötila kuin ulkona, yöllä voi mennä pakkaselle ja päivisin plussan puolelle. Tuuli sinne ei titetenkään pääse, mikä tekee sen ihan vähän lämpimämmäksi. :)

   Poista