lauantai 4. helmikuuta 2017

Maalaistytön suosikkikesäkukat: Auringonkukka (Helianthus annuus)

Auringonpaistetta pellolla

Auringonkukkaa on hauskaa ja hyödyllistä kasvattaa esimerkiksi kasvimaan reunassa tuulensuojana. Yllä olevassa kuvassa Auringonkukat kasvavat juuri näin pellolla suojaamassa matalampia kasveja. Meillä peltomaa, jota käytetään vihannesten viljelyyn, aukeaa suojaamattomana pohjoiseen päin. Silloin ovat erityisen arvokkaita kasvit, joilla saa muodostettua väliaikaisenkin suojan. Toinen jämäkkä suojakasvi pellolla on maa-artisokka. Sekin kasvaa pikkuhiljaa yhä korkeammaksi ja parantaa sen välittömässä läheisyydessä kasvavien vihannesten oloja huomattavasti. Ja myöhään syksyllä myös se kukkii kauniisti keltaisin kukin.

Lapsille Auringonkukka on yksi ikisuosikeista. Esikasvatamme tämän kukan yhdessä. Olemme laittaneet siemenet kylvökehikkoon huhtikuussa, jolloin ne ovat toukokuun lopulla maahan siirrettäessä jo jämäköitä. Maahan päästyään Auringonkukka yleensä innostuu kasvamaan valtavaa vauhtia. Jos sitä vielä kastelee ja lannoittaa ahkerasti, kuten lasten suojeluksessa yleensä kasveille käy, on tuloksena paksuvartisia ja rotevia kasveja. Kun Auringonkukka on esikasvatettu kyllin suureksi, eivät sitä enää haittaa mitkään rikkakasvitkaan, sillä se kasvaa komeasti kaiken muun yläpuolelle. :)
Lasten suosikkikukka, lajike "Teddy Bear".

"Nallekarhut" maljakossa. <3

Auringonkukista voi myös kerätä omat siemenet. Kannattaa valita mahdollisimman täydellisen oloinen, suuri kukinto ja odottaa, että sen siemenet ovat täysin kehittyneet. Siemenet kerätään ja kuivataan hyvin.
Auringonkukan siemeniä.

Auringonkukka tuottaa niin paljon siemeniä, ettei niitä kaikkia tarvita kylvämiseen. Olemme keränneet kukintoja kanoille. Kokonaisen siemeniä täynnä olevan kukan voi irroittaa ja kiinnittää kanojen  saataville - innostus on taattua. :D Osa kukista saa jäädä paikoilleen syksyn muuttolintuparvien iloksi.

4 kommenttia:

 1. Löysin siemenlaatikosta pussin punaisen auringonkukan siemeniä. Parasta ennen -päivä oli mennyt, mutta ajattelin kokeilla näitä kuitenkin. Mökillä olen yrittänyt joskus auringonkukkia kasvattaa, mutta peurat popsivat kaikki suuhunsa😒. Ihana olisi tuollainen auringonkukkapelto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä uskoisin, että auringonkukansiemenesi vielä itävät. Ainakin kannattaa kokeilla!Punaiset ovat kauniita, jotenkin dramaattisia!

   Poista
 2. Onpa upea tuo Teddy bear. Itse en ole auringonkukkia vielä kasvattanut, jotenkin ei ole ollut sopivaa paikkaa niille. Jostain luin kuitenkin äskettäin, että niistä ainakin jotkin lajikkeet sopivat myös ruukkuun, joten ehkä kokeilen niitä niin. Hyvää Runebergin päivän iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisin, että juuri Teddy Bear voisi menestyä ruukussakin, koska se on matala lajike, jossa on useita kukkia varressa. Kokeilemaan vain!

   Poista