maanantai 6. helmikuuta 2017

Mangoldi (Beta vulgaris)

Mangoldi "Bright Lights"
Minä kasvatan Mangoldia samoista syistä kuin kasvatan kukkasia. Mangoldi on kaunis, rehevä ja värikäs. Lisäksi se harvoin kärsii taudeista tai tuholaisista. Yleensä valitsen joka vuosi yhä uudelleen lajikkeen "Bright Lights", koska iloitsen valkoisten, punaisten ja keltaisten varsien loistokkuudesta. Jälleen, tavoilleni uskollisena, sorrun esikasvatukseen tämänkin kasvin kanssa. :D Minusta on mukavaa voida istuttaa jo kookkaiksi ehtineet taimet lavaan. Tästä on myös se etu, että taimista näkee selvästi, minkävärisestä Mangoldista on kysymys, jolloin istutuksiin voi käyttää juuri haluamansa värisiä kasveja.
Mangoldin kylvö esikasvatukseen kehikkoon. Siemenet peitetään kevyesti.
Mangoldin itäminen kestää oman aikansa, mutta muutoin se on nopeakasvuinen kasvi. Lavaan siirrettäessä se jälleen juroo hetkisen, mutta totuttuaan uuteen kasvupaikkaansa, se jatkaa rehotustaan jälleen iloisesti. Satoa pääsee korjaamaan jo piankin, jos haluaa kerätä pieniä lehtiä salaattiin. Mangoldia ei tarvitse ryöpätä. Varret kannattaa kiertää irti varovaisesti, ettei vahingossa irrota koko kasvia juurineen.
Mangoldi saattaa lähteä kukkimaan, jolloin kukkavarret napsitaan pois heti. Jostain syystä minulla on se kokemus, että varsinkin punaiset Mangoldit virittyvät kukkaan helpommin.
Punavartinen, pieni mangoldinalku.

Ja sitten sananen siitä sadonkorjuusta. :D Lyhyestä virsi kaunis; en osaa käyttää vielä Mangoldia ruokien valmistuksessa. Viime kesänä yritin jopa; paistoin ja tein muhennosta, muistaakseni munakastakin. Tämä vain ei tehnyt meillä kauppaansa. Toki lapset väistelevät pinaattiakin melko tehokkaasti, enkä siis ole lainkaan yllättynyt, että vaivannäköä tarvitaan. Tulevana kesänä koetan löytää edes yhden niin hyvän mangoldiruokaohjeen, että siitä tulisi perheen suosikki. Silloin pääsisin käyttämään satoani muuhunkin kuin vain silmäniloksi. :D Miten teillä muilla Mangoldia hyödynnetään keittiössä?

4 kommenttia:

 1. Itse olen käyttänyt vain noita pieniä lehtiä salaatteihin. Lapsille voisi ehkä upota jossain smoothiessa, kunhan on tarpeeksi marjoja seassa :) Mitkään salaatit eivät oikein uppoa lapsiin tällä hetkellä. Kesäisin on paaaljon helpompi saada lapset syömään riittävästi kasviksia. Kun saa itse hakea kasvihuoneesta tomaatteja tai retiisejä maasta, ne uppoavat ihan eri tavalla kuin lautaselta syötynä. Yksi syy lisää odottaa kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuo, että minkä itse kasvatit, niin sen myös hyvällä halulla söit. :) Toimii lapsilla ja myös aikuisilla.

   Poista
 2. En ole aiemmin kasvattanut mangoldia, mutta nyt ostin punavartisen siemeniä. Yhtään en vielä tiedä, mitä siitä valmistan tai miten syön. Eniten houkutteli kasvin kaunis ulkoasu, mutta toki se on tarkoitus myös syödä. Hyvät ideat ovat siis tervetulleita tännekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, onneksi vihanneksia voi kasvattaa myös ja pelkästään silmäniloksikin. :D Ja ainahan voi käydä niin, että joku kesäinen vierailija onkin todellinen mangoldiherkkusuu ja saa mukaansa ruokatarpeita. :D

   Poista