perjantai 3. helmikuuta 2017

Uusia siemeniä

On aina maailman ihanin tunne, kun huomaa postilaatikkoon tipahtaneen uuden siemenlähetyksen. :D Joulu minikoossa! Eilen meidän postilaatikosta löytyi Isoäidin Kasvien siemenlähetys, jota olinkin ehtinyt jo odotella, vaikka se nopsasti saapuikin.
Perennansiemeniä
Perennansiemeniä tuli tällä kertaa tilattua vähemmän, vain kolmea erilaista, johtuen ehkä siitä, että niitä on ennenstään kylvämättä ihan tarpeeksi. :D Tässä on kylmäkäsittelyyn heti kylvettäviä Kivikkosuopayrttiä ja Syysleimua. Sitruunaväriminttu ei tarvitse kylmää itääkseen, joten sen voi kylvää sisälle kunhan kerkiää. Erityistä muistettavaa näiden kasvattamisessa näyttäisi olevan se, että Syysleimu itää pimeässä ja Väriminttu tehdään pintakylvönä, eli ei peitetä.

Loput siemenet olivatkin esikasvatettavia tai suorakylvettäviä kesäkukkia. Ensin riehakkaamman värisiä, eli keltaista ja punaista.
Kesäkukkien siemeniä.
Minulla ei ole ennen ollut Koristeportulakkaa kasvamassa, vain vihannesportulakkaa. Toivottavasti tämä kasvi on yhtä helppo ja mukava kuin syötävä sukulaisensa! Pussissa lukee "värisekoitus", mutta muistaakseni tässä kasvissa on vallalla punaisen ja keltaisen sävyt. Esikasvatus on maalis-huhtikuussa. Kesäpäivänhattu on "pronssin ja oranssin" värinen kukinnoltaan, tummanruskealla mykeröllä tietenkin. Pussissa sanotaan, että tämän voi myös suorakylvää, mutta en aio uskoa tätä. :D Esikasvatus ainakin aikaistaa kukintaa.
Kääpiösamettikukka on samettikukista ehdoton suosikkini. Se kasvaa ihanaksi puskaksi, joka tuoksuu ja josta voi leikata kimppuihin miltei loputtomasti, eikä sitä edes huomaa. "Starfire" on värisekoitus, jota olen kasvattanut usein ennenkin, se on minusta kaunein: keltaista, oranssia ja mahonginpunaista.
Hempeämmän väriset kesäkukat.

 Tässä vielä kolme viimeistä pussukkaa. :) Valkoista, vaaleanpunaista ja valko-vaaleanpuna-sinistä, eli aika hempeää. Tuliunikkoa olenkin kasvattanut ennen vain oranssina, joten on hauskaa nähdä, millainen tämä on valkoisena. Varmasti hyvin kaunis, voisin kuvitella! Se on myös matala ja rehevä, joten sopinee kukkapenkkien reunamille aivan mainiosti. Pioniunikot ovat unikoista kauneimpia - viime kesän väri oli violetti, nyt saadaan vaaleanpunaista lajikkeen "Rose Peony" -myötä. Kirjosalvia on viehättävä nimensä mukaisesti kirjava mutta hempeänsävyinen, ikivanha koristekasvi. Tämän saa esikasvattaa jo maaliskuussa ja ulos istutus vasta hallojen mentyä. Mukavaa päästä suunnittelemaan, mihin kukkapenkkiin ja minkä kasvien rinnalle tätä voisi istuttaa!

Voi tule jo maaliskuu! :D *naputtelee sormilla pöytää* Sitä odotellessa voikin ihmetellä, mihin kaikki vielä kylmäkäsittelyyn kylvetyt kasvit nyt sijoittaisi. Pidän niitä ensin huoneenlämmössä muutamasta päivästä viikkoon - ja sitten viileään. Kuistilla on suunnilleen sama lämpötila kuin ulkona, joten ehkä virittelen sinne jonkinlaisen telineen. Kasvihuone on yllättävän täynnä syksyllä tehtyjä kylvöjä ja jos aion laittaa sinne lämpöä kuukauden kuluttua, eivät nämä uudet kylvökset ole silloin vielä ihan tarpeeksi kylmettyneet, joten täytyypä miettiä. Tilanpuute! Kunpa kasvihuone olisi jo rakenteilla, eikä vasta purkuvaiheessa. :D

2 kommenttia:

  1. Juuri minuutti sitten lähti minulta tilaus Isoäidin kasveille 😃. Tänään kylvin kuukausimansikoita erän itämään pimeään. Nyt yritän odottaa kuukauden ennenkuin kylvän valkotupakat. Vaikeaa tulee olemaan!

    VastaaPoista
  2. Minulla tämä oli ensimmäinen tilaus Isoäidin kasveilta. Useimmiten tilaan Korpikankaalta ja Maatiaisesta. Nyt kokeilin myös Virolaista Siemenmaailmaa, mutta saapas nähdä millaisia siemeniä sieltä sitten tulee. :D Valkotupakat kuulostaa kauniilta - minulle tulee kasvamaan sitä Linneen tupakkaa. :D

    VastaaPoista