perjantai 17. helmikuuta 2017

Suunnitelma yrttiympyrästä

Suunnitelma yrttiympyrästä tulevalle kesälle.
Olen vuosien varrella piirtänyt aika montakin kuvaa erilaisista yrttiympyröistä puutarhaan, vielä milloinkaan sitä toteuttamatta. Ympyrän muodossa kasvatettavat yrtit ovat aina kutkuttaneet mielikuvitustani. Tässä muodossa sen oman mielikuvan pystyy jotenkin kuvittelemaan ihan toisella tavalla, ympyrä on niin konkreettinen ja sopivan vapaa huolimatta selkeästä muodostaan. Tässä ei ole rivejä vaan lohkoja, jotka nekään eivät ole neliöitä. Lohkot erotetaan toisistaan puuta tehdyillä käytävillä. Kuvittelen tämän yrttimaan olevan oikea perhos- ja mehiläismagneetti. :)

Nyt minulla on tälle ihanuudelle paikkakin valmiina. Kuten useasti käy, mieheni loppujenlopuksi tiesi täsmälleen, missä on paras paikka ympyrälle, niin kasvuolojen, toteutettavuuden kuin ihailtavuudenkin puolesta. Itse ajattelin ensin paikkaa puutarhassa paljon kauempana, mutta mies huomasi alueen, joka avautuu navetan lähellä sellaisessa kohdassa, jota voi ihailla ylhäältä käsin. Meillä on navetanvintillä treenisali, jonka ikkunoista näkyy suoraan tälle valitulle paikalle - samoin salille kulku tapahtuu tämän valitun alueen vieritse, joten paikka on tietysti täysi napakymppi. Myös aurinko paistelee kohtaan esteettä koko päivän ja paikalle kulku on helppoa. Tämä onkin tärkeää ympyrän perustamisvaiheessa, koska haluan kohottaa alueen maasta koholleen ja eristää sen nykyisestä alustastaan suojakankaalla tai mahdollisesti sanomalehdillä, joilla olen perustanut kukkapenkkejä viime kesänä.

Keskelle ympyrää tulevaan pyörylään haluan monivuotisen Rohtosalkoruusun. Se kasvaa tuuheana ja korkeana. Kukat ovat pienet ja valkoiset. Olen käynyt ihailemassa Rohtosalkoruusun rehevää kasvua Turun kasvitieteellisessä puutarhassa, sen yrttimaalla, missä ensi kerran ihastuin kasviin. Alla olevassa kuvassa kasvaa Rohtosalkoruusu Louhisaaren kalmilaisessa museopuutarhassa viime kesänä. Se EI OLE tuo komea musta Salkoruusu keskellä kuvaa, joka yrittää varastaa shown, vaan se valkoinen mustan komistuksen ympärillä. :D
Rohtosalkoruusu ja Tarhasalkoruusu, jokin musta lajike, ehkä "Nigra".

Yrttiympyrän sisäkehälle olen ajatellut korkeita yrttikasveja, kuten Kurkkuyrttiä, Lipstikkaa, Rohtoluppiota, Laventelia. Yrtti-Iisoa, Kehäkkukkaa, Tilliä ja Väriminttua. Näistä Lipstikka, Rohtoluppio ja Väriminttu ovat monivuotisia. Myös Laventeli on monivuotinen, mutta niin arka talvehtimaan, että en sydämessäni laske sitä monivuotisten joukkoon laisinkaan. Viime kesänä kasvatin pieniä Laventelintaimia, jotka ovat nyt talvehtimassa. Keväällä saamme nähdä, pääsenkö siirtämään taimet tähän yrttimaahan, vai joudunko peräti ostamaan taimia taimitarhalta! Rohtoluppion siemen on kylmäkäsiteltävä ja tätä kasvia koetankin nyt ensi kertaa kasvattaa. Lipstikan taimet siirrän ympyrään lipstikkamaastani, missä on taimia yllin kyllin ja aivan liian tiheässä tällä hetkellä. :) Yksivuotiset yrtit kasvattelen kevään mittaan siemenistä ja siirrän kasvupaikalle toukokuun lopulla. Paitsi Kehäkukan! Se on eräs ainoista kasveista, jotka kylvän varhain keväällä suoraan kasvupaikalleen.

Sisäkehän ja ulkokehän yrttien väliin ajattelin kasvattaa puolikorkean "aidelman" persiljasta ja ruohosipulista. Vuorotellen kumpaakin. Ruohosipuli on kasvanut minulla kauan aikaa lavassa, josta olen suunnitellut siirtäväni sen toisaalle. Nyt tuo hetki on käsillä. :) Persiljan laitan itämään huhtikuun alkupuolella, sillä sen itäminen ja alkukasvatus vievät aikaa. Persilja on lasteni suosikkiyrttejä. Sitä käydään popsimassa kasvimaalta päivittäin. :)

Ulkokehälle istutan siis matalampia yrttejä. Tai no, ihan kaikki eivät ole sentään yrttejä, mutta halusin ne mukaan kaikesta huolimatta. Sinisalvia ja Kirjosalvia eivät tietääkseni ole syötäviä, mutta sopivat mielestäni yrttimaalle kaikesta huolimatta. Ovathan ne sentään salvioita! :D Kääpiösamettikukka ei myöskään ole yrtti, mutta sen tuoksu on mahtava, joten tervetuloa joukkoon! Tämä kasvi on muuten nimestään huolimatta yllättävän korkea, pensasmainen kukka, mutta Lipstikan eteen istutettuna se on varmasti ihan sopivan korkuinen. Sitruunamelissa, Kamomillasaunio, Ryytineito ja Roomankumina ovat kaikki ruuanlaittoon sopivia yrttejä ja hännänhuippuna Rohtosuopayrtti, perinteinen suopakasvi, jonka käyttöä ihan käytännössäkin haluaisin kokeilla. Alla olevissa kuvissa kasvaa Ryytineito Turun kasvitieteellisessä puutarhassa viime kesänä, missä ihastuin siihen ikihyviksi. Kuinka kaunis kukka! Alimpana Rohtosuopayrtin kukinto, tuoksun voi melkein tuntea. :)
Ryytineito kasvitieteellisessä puutarhassa.

Ihana keveän hento kasvi, joka kurkottaa sinisin silmin korkealle!


Rohtosuopayrtti kukkii myöhäiseen syksyyn asti.
Loppusilauksena yrttiympyrä kaipaa toki ympärilleen aidanteen. Tietysti, tietysti se pitää kasvattaa "köyhän miehen laventelista", eli Iisopista. Iisopin siemeniä  minulla on kerättynä paljon viime kesältä, mutta onko niitä kuitenkaan tarpeeksi näin suurta tarvetta varten, en vielä tiedä. :D Seuraavaksi aionkin saapastella ympäri tulevaa yrttiympyrän kasvupaikkaa, mittailla ja mallailla ulkokehän pituutta ja tehdä laskelmia, kuinka monta taimipurkkia tarvitaan että aita saadaan aikaiseksi. :D Arvelen että aika monta.

6 kommenttia:

 1. Hieno suunnitelma! Omia ympyröitä tehneenä Tiedän miten valtava työmäärä tuohon tarvitaan, minun ovat aina kadonneet, lähtöisin pohjasta ja valitsisin sanomalehdet. Tuenta kannattaa suunnitella myös etukäteen, siihen ei riitä aikaa enää kasvukaudella, osin Mulla ongelmana liikalannoituksestaki, sorrun aina kemiraan. Mutta parhainta työ iloa, mielenkiinnolla jään seuraamaan projektiasi😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työtä tulee varmasti riittämään, se on ihan totta. :D Mutta "ku on pelt ja kuakka ni o tyät ja ruakka". :D Miehelle kun esittelin piirrostani, niin sain kuulla taikasanat: "Tästä tulee todella mahtava." Se tarkoittaa, että apua on tiedossa, joten ei muuta kuin hommiin. ;) Kuvia ja juttua laitan tänne kun projekti etenee! Ja itsekin tuumasin, että nuo sanomalehdet ovat varmaan hyvä vaihtoehto pohjalle, tarpeeksi paksuna kerroksena. Vanhaa navetanpohjaa on yllinkyllin käytettäväksi kohopenkkiin. Toivottavasti siinä ei ole liikaa ravinteita yrteille.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Perhoset ne on minullakin mielessä, ja pölyttäjät. :) Mies haaveilee mehiläispesistä ja minä yrttien kasvattamisesta niin suunnitelmat sopivat hienosti yhteen. :D

   Poista
 3. Voi miten ihania suunnitelmia! Lopputuloksesta tulee varmasti hieno. Ilolla odotan kuvia yrttiympyrästäsi sen valmistuttua. Kivaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Suunnitteleminen on niin helppoa ja hauskaa, toteuttamisen eteen täytyy sitten tehdä vähän töitäkin. :D Onneksi sekin on hauskaa. :D

   Poista