sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Kauneimmat kaksivuotiset; Purppuratulikukka (Verbascum phoeniceum)


Purppuratulikukkaa; punaisena ja violettina.
Purppuratulikukka on kaunis ja kestävä kaksivuotinen puutarhakasvi. Sen kasvattaminen on helppoa. Siemenet itävät nopeasti, itse kylvän ne kesäkuussa. Lehtiruusuke kasvaa komeaksi ja suurilehtiseksi nopeasti. Kasvi talvehtii kukkapenkissä ongelmitta, jollei talvi ole aivan täysin mahdoton - ja silloinkin ainakin osa kasveista selviää.
Jos kylvää kasvin jo varhain keväällä, se ehtii kukkia samana kesänä ja kylväytyy runsaasti. Itse olen kokeillut myös sitä, että kukinnan jälkeen leikkaan kukkavarret pois, jolloin lehtiruusuke jatkaa kasvuaan ja talvehtii. Sain samoihin taimiin uudet kukat seuraavana kesänä näin toimimalla. Myös Salkoruusu saattaa talvehtia ja kukkia uudelleen, jos kukkineet varret leikkaa ajoissa pois ennen siementen kehittymistä.
Valkoinen Purppuratulikukka "Flush Of White".
Läheltä katsottuna. <3
Minusta Purppuratulikukka muistuttaa luonnonkukkaamme Horsmaa kukinnaltaan. Maljakossa se kuitenkin kestää kohtalaisesti, toisin kuin Horsma. Kasvi puhkeaa kukkaan alhaalta lähtien ja kukinta etenee yhä ylemmäs ja kestää kauan. Kuten useimmat muutkin kaksivuotiset, Purppuratulikukka kylväytyy runsaasti ja tekee pieniä lehtiruusukkeita sinne sun tänne.Viehättävä, helppo ja kokeilemisen arvoinen kukka!

2 kommenttia:

  1. Hienoa, löysin blogiisi kun etsin tietoa purppuratulikukasta. Tilasin kasvin siemeniä ja mietin, että tarvitsevatko ne kylmäkäisttelyn?

    VastaaPoista
  2. Hei, tervetuloa blogiin vierailulle. :D Purppuratulikukan siemenet eivät tarvitse kylmäkäsittelyä. Kasvi on kaksivuotinen, se tekee lehtiruusukkeen, joka talvehtii. Olen kylläkin saanut sen kukkimaan jo ensimmäisenä vuotena kylvämällä sen kyllin aikaisin, jo näillä tienoilla, viimeistään maaliskuussa. Onnea kasvatteluun!

    VastaaPoista