perjantai 20. tammikuuta 2017

Maalaistytön suosikkikesäkukat; Daalia (Dahlia)

Kesän kaunein kukkakimppu?
Selailin siemenkaupan valikoimaa tässä päivänä muutamana ja päätin, että tänä keväänä laitan taas oikein roiman määrän kesäkukkia esikasvatukseen. Niiden perennojen ja vihannesten lisäksi toki. :D Muutamana viime keväänä olen innostunut niin paljon perennoista, että kesäkukat ovat jääneet auttamatta vähemmälle huomiolle, mikä on totisesti sääli. Ne ovat miltei järjestään värikkäämpiä, kauemmin kukkivia ja iloisempia katsella, kuin perennat. Monivuotiset kukat sitten taas tulevat vuodesta toiseen, mikä on niiden vahva valttikortti. Ne ovat kuin ystäviä; tuttuja ja turvallisia. Sellainen kukkapenkki, missä olisi perustana perennat ja sipulikukat ja lisänä vuosittain vaihtuva kokoelma kesäkukkia, olisi varmasti kaunis. Toisaalta moni kesäkukkakin on upea laajana istutuksena, kun taimia on oikein suuri määrä.
 
Pienet daalianalut.
Eräs kesäkukka, minkä olen esikasvatellut uskollisesti joka vuosi, on Daalia. Yleensä teen kylvöksen maaliskuun ensimmäisellä viikolla, jolloin kukinta alkaa kesä-heinäkuun taitteessa tai säistä riippuen hieman myöhemmin. Daaliat kukkivat kauniisti pakkasten tuloon asti, kunhan muistaa napsia niistä kuihtuneet kukat pois.
Daaliat ovat aina olleet suosikkikukkiani puutarhassa. Aiemmin minulla oli paljonkin daalianjuurakoita, mutta epäonnistuin niiden talvettamisessa kerta toisensa jälkeen. Juurakot joko saivat pakkasta tai vaihtoehtoisesti kuivuivat läpikotaisin. Siemenistä kasvatetut daaliat ovat toki paljon pienempiä ja matalampia kuin suuret juurakoista kasvatettavat. Kukat ovat silti yhtä kauniit mielestäni. Yllä kuva esikasvatuksessa olevista pienistä taimista ja alla kukat kauneimmassa kukoistuksessaan kukkapenkissä.
Siemenestä kasvatetut kesädaaliat loistavat kukkapenkin reunassa.
Daaliansiemeniä löytyy yleensä muutamaa eri lajiketta. Toisissa on hiukan punertavat lehdet. Useimmat pussit ovat väriseoksia. Olen kerran yrittänyt kasvattaa daalioita itse kerätyistä siemenistä. Siemenet oli kerätty erivärisistä kukista, mutta yllätyksekseni kaikista omista siemenistä kasvatetuista kukista tuli keltaisia. :D Kauniita nekin toki olivat. Sattuma tuskin oli kyseessä, vaan jostain syystä itämiskelpoisia olivat vain keltaisten kukkien siemenet - tai sitten kyseessä on taantuminen, "jalostuksen poistuminen" niin, että jäljelle jää se perimä, josta lähdettiin jalostusta tekemään. Tällainen mielikuva siementen, perimän ja jalostuksen mahdollisesta toimimisesta minulle on jäänyt luettuani puutarhakirjan, joka käsitteli kasvien kasvattamista siemenestä, pölyttämisestä, jalostamisesta jne. En silti ole lainkaan varma, toimiiko Daalian kohdalla asia tällä tavalla. :D Todellinen biologi täällä siis! :D Olen kuitenkin huomannut suosivani mieluummin sellaisten kasvien siemenien ostamista, jotka eivät ole F1 tai F2 -merkittyjä, eli hybridejä. On mukavampaa kasvatella kasveja, joiden siemeniä voi kerätä ja tietää saavansa ainakin jotensakin samanlaisia kukkia uudelleen, mikäli kerää siemenet talteen ja kylvää niitä jälleen seuraavana vuonna.
Kesädaaliat ja Siperianpallo-ohdakkeita. :)
Kukkakimpun kaverina salaattia; tässä salaatti, tomaatit ja kurkku omasta puutarhasta, sekä idut itse idätettyjä. Nam.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti