maanantai 30. tammikuuta 2017

Yrttikimppu: Iisoppi (Hyssopus officinalis)

Iisoppi kauneimmassa kukassaan.
Iisoppi on tyveltään puumainen puolipensas. Puutarhassani se on talvehtinut joka vuosi mainiosti ilman ongelmia, eikä sitä ole tarvinnut peitellä sen kummemmin. Iisoppi on puutarhassa monikäyttöinen yrttikasvi; se houkuttelee mesikasvina pölyttäjiä sekä tehoaa kaalien lähettyville istutettuna kaaliperhosten karkoittajana. Iisoppi on kaunis aidanteeksi istutettuna tai esimerkiksi perennapenkin reunuskasvina. Sen kukinto on kauniin sininen, kukat asettuvat varressa toispuoleisesti. Myös valkoista ja vaaleanpunaista Iisoppia on olemassa.
Ruuanlaitossa Iisoppia käytetään harvemmin sen kitkerän maun vuoksi. Kuivatessa maku muuttuu yhä karvaammaksi, miedoimmillaan Iisoppi on ennen kukintaa kerättynä. Sen vaikuttavat aineet tehoavat bakteereihin, mistä syystä sitä on käytetty lääkkeenä mm. keuhkoputkentulehdukseen. Runsaasti käytettynä se kuitenkin saattaa aiheuttaa kouristuksia.
Itse olen kerännyt kukintoja kuivatukseen ja käyttänyt niitä kuumassa jalkakylvyssä; tuoksu on ihana.
Iisoppi istutetuna vanhan puunrungon viereen. <3
Iisoppi on niin suuressa määrin suosikkiyrttejäni, että kylvän sitä yleensä joka vuosi hieman lisää ja täydennän sillä kukkapenkkejä. Iisoppi kukkii kauan ja on kukkiessaan todella huumaavan tuoksuinen. Kylvön teen joskus maaliskuulla. Iisoppi itää hyvin ja nopeasti. Olen tehnyt kylvöni omista siemenistä, sillä tämä kasvi myös tekee runsain mitoin siemeniä ja kylväytyy itsekin ympäristöönsä. Kun kerää jonakin loppukesän päivänä paperipussiin Iisopin siemeniä työntämällä oksia pussin sisään ja varistamalla, saa siemeniä talteen monen vuoden tarpeiksi.

8 kommenttia:

 1. Kiva postaus!
  Tuota iisoppia pitää vähän hankkia :)
  Ihania kuvia tulikukasta tuolla aeimmassa postauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)
   Iisoppi pitää kyllä löytyä joka puutarhasta, jos ei muuten niin tuoksun ja helppouden tähden. :) Siemeniä saa useimmista ruokakaupoista.
   Tulikukat ovat minunkin suosikkeja. :)Huomasin, että sinäkin olit hommannut niiden siemeniä. :D

   Poista
 2. Iisoppi on yksi suosikeistani! Se on niin hienon sininen, ei kaipaa hoitoa ja kylväytyykin itsekseen. Myös perhoset parveilevat sillä. Jalkakylpyä en olekaan koittanut ikinä. Täytyypä ensi kesänä kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iisoppia saa välillä jopa pitää hieman kurissa, niin hyvin se kylväytyy. :D Pienet taimet ovat niin terhakoita, että mekein sääli. Onneksi niitä voi siirtää sopivaan paikkaan. :)
   Jalkakylpyyn olen sitä tosiaan käyttänyt, kehäkukan ja vaikka piparmintun kaverina. Joku suosittelee laittamaan sitä teehen, mutta minulla on aika "makea maku", joten Iisoppi on mielestäni liian karvasta teeksi. :)

   Poista
 3. Iisopin laitoin omalle hankintalistalleni. Pörriäisten houkuttelijoita ei koskaan voi olla liikaa.
  Sinulla ei olekaan "liity lukijaksi" -nappulaa, joten täytyy koittaa saada postauksesi lukuluettolooni muulla tavoin. Jään lukijaksi, kun vihdoin muistin tulla tänne vierailulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi tiedätkö mitä tuosta nappulasta. :D En ole onnistunut löytämään sitä siltä listalta, mistä noita sivupalkin juttuja voi lisäillä. (noloa) Olen itsekin kaipaillut sitä, mutta ehkä kun kunnolla tutkailen, niin nappulakin löytyy. :D Kiva kuitenkin, että olet päätynyt löytämään bloginalkuni kaikesta huolimatta. :D

   Poista
 4. En ole koskaan kokeillut iisoppia, mutta tämän postauksesi innostamana varmasti sitä hankin. Kiitos hyvistä vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun innostuit! :) Kohta sitä voikin jo kylvää. :D

   Poista