keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Yrttikimppu: Kurkkuyrtti eli Purasruoho (Borago officinalis)


Purasruoho (Borago officinalis), usein myös Kurkkuyrttinä tunnettu kasvi.

Kurkkuyrtti on yksivuotinen kauniisti kukkiva yrtti, jota viljelen joka vuosi runsaasti sen pölyttäjiä houkuttelevan ominaisluonteen tähden. Kasvi on rotevakasvuinen; varsinkin vahvamultaisessa lavassa se kasvaa monihaaraiseksi jättiläiseksi. Olen sitonut Kurkkuyrtin varren lavan keskellä kulkevaan tukilautaan, koska loppukesällä sen lukuisat sivuversot kaatavat muuten koko kasvin. Kasvatan tätä kasvia samassa lavassa sekä kurkkujen että kurpitsojen kanssa. Molemmat hyötyvät runsaasta määrästä pörriäisten pörinää. :) Kurkkuyrtin tähtimäiset siniset kukat ovat minusta äärettömän kauniit ja keräänkin niitä melkein jokaiseen kesäiseen kukkakimppuun.

Kurkkuyrtti on pisteliään karvainen. Pienet lehdet ovat vain hieman karheita, mutta mitä suuremmaksi kasvi varttuu, sen piikikkäämmältä se tuntuu lähikosketuksessa. Varsia katkoessa ilmoille (ja käsiin) tulee herkullinen kurkun tuoksu, mistä kasvi lienee saanutkin kansanomaisen lisänimensä. Itse en ole oppinut kutsumaan kasvia sen virallisella nimellä Purasruohoksi, vaan se on tuttavallisesti Kurkkuyrtti. :) Moni käyttää Kurkkuyrttiä salaatissa, ja sen syötävyydestä käydäänkin jatkuvasti keskustelua. Tämä kasvi on lievästi maksalle haitallinen, joten sitä ei pidä käyttää runsaita määriä, eikä päivittäin. Itse en henkilökohtaisesti pidä mausta niin paljon, että käyttäisin Kurkkuyrttiä salaateissa. Ihailen sitä silmilläni ja korvillani. :)
Kurkkuyrtti kauneimmillaan.


Tässä Kurkkuyrtti kasvaa talvikurpitsan kanssa samassa lavassa.

Kurkkuyrtti on hyvä kylvää vuosittain sinne, missä sitä kulloinkin tarvitaan. Itse esikasvatan tämänkin kasvin huhtikuusta alkaen, jolloin taimet kukkivat huomattavasti aikaisemmin. Näin on myös helpompi päättää, kuinka monta kasvia mihinkin lavaan tai penkkiin tarvitaan. Kurkkuyrtti kylväytyy todella runsaasti, joten vähitellen sitä saattaa löytyä puutarhasta vähän sieltä sun täältä - mikä ei mielestäni ole laisinkaan vahinko! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti