tiistai 24. tammikuuta 2017

Maalaistytön suosikkiperennat: Ritarinkannus (Delphinium)

Katsellaan maailmaa sinisin silmin. :) Ritarinkannus "Blue Bird"
En ole koskaan ostanut yhtään Ritarinkannuksen tainta. Olen kasvatellut siemenistä viittä erilaista lajiketta, joista toistaiseksi kolmea kasvaa puutarhassani ja kahta vielä odotellaan. "Blue Bird" Ritarinkannus oli ensimmäiseni - ja se onnistui mainiosti. Kylvin siemenet vasta kesän korvalla ja taimet olivat aika pieniä jäädessään kukkapenkkiin talvehtimaan. Puutarhakirjassa varoitellaan Ritarinkannuksen talvenarkuudesta, varsinkin pienten taimien ensimmäisestä talvesta, joka voi olla kohtalokas. Hankaluuksia ei kuitenkaan ilmaantunut, vaan kaikki taimet selvisivät ja kukkivat kauniisti seuraavana kesänä. Vielä yhden vuoden odoteltuani sain kutsua itse kasvatettuja taimiani jo komeiksi kukkapensaiksi.

Toisena tuttavuutena tuli vastaani "Lady Of The Lake" -Ritarinkannus, joka on ihastuttava vaaleansininen. Taimia tuli tällä kertaa vain muutamia, mutta nekin vähät ovat riittäneet. Minulla on neljä tällaista Lammenneitoa kukkapenkissäni, ja kukkiessaan ne ovat kyllä ihastuttava näky. <3
"Lady Of the Lake"
Seuraava kylvökokeiluni menikin sitten penkin alle. Tahdoin kasvattaa kaunista valkoista lajiketta "Galahad", mutta siemenistä iti vain kolme. Kaikki taimet kasvoivat kyllä kohtalaisesti, mutta kukkapenkissä ne eivät selvinneet kauhujen talvesta 2015-2016. Tuona talvena menehtyi suurin osa sipulikukista ja myös perennat saivat kovia kolhuja. Valeistutuksessa olleista perennantaimista selviytyi vain murto-osa. Ja näiden pienten joukossa menivät siis myös urhokkaat "Galahad"-ritarit. Aion silti yrittää uudelleen. :) Onnekseni voin ihailla selviytyneiden kukkien kauniita väriyhdistelmiä.
Kuvassa Ritarinkannus "Blue Bird" seuranaan Pionia ja taustalla uhkeat Harjaneilikat.

Sininen ja vaaleanpunainen sointuvat kauniisti yhteen.
Uusin tuttavani Ritarinkannusten joukossa on Kiinanritarinkannus "Blue Butterfly". Se on matalakasvuinen ja erittäin kauniin sinisen sävyn omaava kukka, jossa kukinnot ovat varsissa ilmavasti ja keinuvat tuulessa kuin perhoset. Tämä kasvi iti sataprosenttisesti ja teki myös runsaasti siemeniä, joista aion kokeilla tulevana keväänä kasvatella lisää taimia. Puutarhakirja tietää kertoa, että Kiinanritarinkannus jää iältään yleensä varsin nuoreksi, eli ei elä kovin pitkään. Siksikin uusien taimien kasvattelu vanhojen tilalle kannattaa.
Kiinanritarinkannus "Blue Butterfly" ja taustalla koristekrassi "Alaska".

Kauniit aavistuksenomaiset liilat häivähdykset kukkien sinessä tekevät kukan terälehdistä jotenkin elävät ja samettisen näköiset.
Ritarinkannukset tarvitsevat mahdollisimman tuulensuojaisen kasvupaikan sekä paljon auringonvaloa. Joka tapauksessa nämä kasvit on tuettava huolellisesti, sillä kukinnot, niin jäykkävartiset ja sotilaalliset kuin ovatkin ryhdissään, kaatuvat kuitenkin lopulta melko helposti, kun kukkavana aukeaa täyteen loistoonsa ja tulee painavaksi. Maljakossa Ritarinkannus on kestävä ja kaunis. Kun eri värisiä lajikkeita istuttaa kasvamaan toistensa lomaan, saa ihanan vivahteikkaan sinisävyjen meren.
Kukkapenkin kaunottaret. <3
Ai niin ja se viides kylvökokeilu. Se on "Black Knight", kaunis sininen Ritarinkannus, jossa kukalla on  musta silmä. Niitä on kylvetty syksyllä kausihuoneeseen odottelemaan, josko keväällä tapahtuisi heräämistä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti